Novice


Arhiv: Poziv k sprejetju uredbe, ki bo omogočala izvajanje predpisanega poklicnega zavarovanja

Sekcija za prevoz blaga, ki deluje v okviru GZS Združenja za promet, je ponovno pozvala Vlado in pristojnega ministra Luko Mesca k pripravi in sprejemu uredbe, ki bo določala merila in kriterije ter način in financiranje ugotavljanja delovnih mest, za katera so delodajalci dolžni plačevati prispevke za poklicno zavarovanje. Zakonski rok za pripravo uredbe je bil šest mesecev od uveljavitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), a je vse od leta 2013 nobena vlada ni sprejela. Na seznamu poklicev, za katere so delodajalci zaposlenim v tem poklicu dolžni plačevati prispevek, je tudi poklic voznika. Zato Sekcija za prevoz blaga vztrajno poziva k sprejemu uredbe. Prizadevanja GZS gredo trenutno v smer čim prejšnje reaktivacije delovanja delovne skupine za pripravo Uredbe o merilih in kriterijih za poklicno zavarovanje in njen sprejem po hitrem postopku.

Arhiv: Mladi spoznavajo možnosti uporabe vodika

GZS Severno Primorska gospodarska zbornica, Nova Gorica (GZS SPGZ) je v sodelovanju z družbo ECUBES Tehnologije d.o.o. in ob podpori Mestne občine Nova Gorica organizirala delavnice, na katerih so dijakinje in dijake Šolskega centra Nova Gorica seznanili z možnostmi in priložnostmi uporabe vodik v procesu zmanjševanja odvisnosti od fosilnih goriv, ki onesnažujejo planet.

Arhiv: Aktualni razpisi za nepovratna in povratna sredstva

Za podjetja je trenutno odprtih kar nekaj namenskih razpisov, pri katerih lahko zaprosite za povračilo sredstev za omilitev posledic visokih cen energentov; pridobite krizno-likvidnostni kredit za dokončno odpravo posledic epidemije nalezljive bolezni Covid 19 in pomoč pri saniranju posledic energetske krize; ali pa prejmete nepovratna sredstva za gradnjo turističnih namestitvenih kapacitet ter za projekte za transformacijo v trajnostno in krožno poslovanje. Na dogodku nas bodo predavatelji seznanili z vsebino in pogojih posameznih razpisov, vi pa boste imeli tudi priložnost prav njih vprašati tisto, kar vas v zvezi z razpisi najbolj zanima.

Arhiv: Sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina

Državni zbor je dne 6. 10.2022 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina (ZPGVCEP-A). Zakon do tega trenutka še ni bil objavljen v Uradnem listu. Začetek veljavnosti je drugi dan po objavi v Uradnem listu. Širi se krog upravičencev, saj bodo pomoč dobili po novem tudi zavodi, vsi subjekti iz kmetijstva in ribištva, gospodarska interesna združenja in zbornice. Za pomoč ne bodo upravičeni gospodarski subjekti, ki imajo kot glavno dejavnost registrirano finančno ali zavarovalno dejavnost. Določen je dvig sredstev pomoči s 40 milijonov EUR na 86 milijonov EUR, od tega je namenjeno Slovenskemu podjetniškemu skladu 6 milijonov EUR. Določen je tudi višji delež upravičenih stroškov, ki jih bodo podjetja dobila povrnjena (s 30 % na 50% pri enostavni pomoči). Upravičenec ne more prejeti pomoči, če je ceno svojih proizvodov oz. storitev zaradi dviga cen električne energije ali zemeljskega plina, dvignil za več kot 10 % ter bo o tem podpisal izjavo. Izvajalec pomoči bo javna agencija Spirit Slovenija, ki bo izdala aplikacijo, na katero se bodo lahko upravičenci prijavili med 1. in 15. 11. 2022.

Arhiv: Minister Matjaž Han: »Če je Evropa zdaj notranji trg, moramo iskati priložnosti na celinah, kjer nismo prisotni.«

Minister Matjaž Han napoveduje, da bodo storili vse, da Slovenija obdrži konkurenčnost in da bo še naprej izvozna družba, ki se bo pomaknila v verigi dobaviteljev na še višje mesto. Z njim smo se pogovarjali v intervjuju za oktobrsko številko revije Glas gospodarstva.

Arhiv: Anketa: Vzpostavitev stalne sheme skrajšanega delovnega časa

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravljajo analitično podlago za pripravo zakona o vzpostavitvi stalne sheme skrajšanega delovnega časa, ki bo vključevala tudi analizo potreb trga dela po tovrstni shemi. Shema, kot jo poznajo v večini držav članic Evropske unije, delodajalcem omogoča začasno odreditev dela s skrajšanim delovnim časom, z namenom ohranitve delovnih mest in preprečevanja odpuščanja delavcev, ob izpolnjevanju določenih pogojev. Zato vabijo k sodelovanju v anketi, ki je odprta do 24. oktobra 2022 in je anonimna!

Arhiv: Izšla oktobrska izdaja revije Glas gospodarstva

Izzivi so priložnosti za odkrivanje novih pristopov, inoviranje in tudi podajanje na nove trge. S tem se strinja tudi gospodarski minister Matjaž Han, s katerim smo se pogovarjali za tokratno številko revije Glas gospodarstva. Zdaj je čas, ko bi Slovenija lahko iskala priložnosti na novih trgih, kje in kako se posamezna podjetja tega lotevajo, lahko preberete v sveži številki. Poleg tega pišemo tudi o ženskem podjetništvu, preverjamo, kakšne so razmere v pomurski regiji in še mnogo več. Vabljeni k branju!

Arhiv: Analitika GZS: Proračuna za leti 2023 in 2024 omogočata manevrski prostor za ukrepanje

GZS nima pomembnih zadržkov pri predstavljenih proračunih za leti 2023 in 2024, poziva pa k razumni porabi tudi v primeru, da gospodarske okoliščine ne bodo narekovale potrebne fiskalne intervencije.

Arhiv: 2. slovensko - madžarski gospodarski in poslovni forum - prijava do 21.10.2022

Namen dogodka je srečanje predstavnikov slovenskih in madžarskih podjetij, ki imajo interes medsebojnega sodelovanja.

Arhiv: Izzivi kibernetske varnosti - od groženj do implementacije ukrepov

Priznani strokovnjaki bodo osvetlili trenutne izzive s predavanji o aktualnih trendih kibernetskih groženj in predstavili dobre prakse izvajanja ukrepov kibernetske varnosti.

Arhivi