Novice


Arhiv: Kako uskladiti vse interes solastnikov v družinskih in več lastniških podjetjih

Vabimo vas na brezplačno online delavnico, kjer boste prejeli informacije o oblikovanju dolgoročnih solastniških dogovorov in skupne vizije poslovanja, scenariju v primeru dedovanja, konfliktov ali želje izstopa družbenika, izstopnih pogojih, obdavčitve ter načinu in roku izplačila deležev, ki bo potekala v sredo 28. 9. od 11h do 12h.

Arhiv: Hitri poslovni nasvet: Ali veste, da se podjetnice še vedno veliko manj mrežijo kot podjetniki?

Da bi podjetnicami omogočili povezovanje in medsebojno sodelovanje, pa tudi usposabljanje, ki je pisano na kožo podjetnicam v različnih panogah in v različnih fazah rasti, je v okviru Podjetniško trgovske zbornice ustanovljena Sekcija podjetnic. Zakaj bi se ji pridružile, pojasnjuje dr. Mateja Vadnjal, predsednica Sekcije podjetnic pri GZS – PTZ, v svojem Hitrem poslovnem nasvetu. Hkrati vabi tudi na okroglo mizo in predstavitev možnosti financiranja v sklopu mednarodne konference WeGate, 29. septembra.

Arhiv: Izšla panožna številka Glasa gospodarstvo - Transport

Težave zaradi podražitve energentov občutijo tudi v logistiki in transportu. V letošnji izdaji Glasa gospodarstva Transport smo se pogovarjali z Milanom Slokarjem, podpredsednikom upravnega odbora Združenja za promet in članom skupine za cestne prevoznike ter prokuristom ajdovskega prevozniškega podjetja SLO-CAR. Z nami je spregovoril o trenutnih razmerah v cestnem prometu in težavah, ki prevoznike najbolj pestijo. Melita Rozman Dacar, predsednica UO Združenja za promet, direktorica SŽ-Tovorni promet, je v intervjuju povedala, da jih do konca leta čakajo izzivi, eden njih so tudi omejitve zaradi prenove in gradnje infrastrukture. Andrej Cah, vodja področja komerciale v Luki Koper, pa je spregovoril o velikih načrtih, ki jih imajo letos v Luki Koper. Prebrali boste lahko še o novostih na področju digitalizacije, novih tehnologij in vozil. Ne manjka niti analiza poslovanja panoge, ki jo je pripravila Analitika GZS.

Arhiv: Cestni prevozniki si želijo predvsem hitrejšega zaposlovanja tujcev

Združenje za promet pri GZS je, skupaj s Sekcijo za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in pod okriljem Ministrstva za infrastrukturo, v petek organiziralo strateško nacionalno konferenco z naslovom Trajnostni razvoj cestnega prometa. Namen konference je bil spodbuditi dialog med deležniki, predvsem med prevozniškimi podjetji in državo, ki mora posledično oblikovati strategijo in politike, ki bodo podlaga, da bi cestni promet v Sloveniji dejansko postal trajnosten in konkurenčen.

Arhiv: Izšla revija Discover Slovenia – JV Evropa

V posebni izdaji revije Discover Slovenia, namenjeni trgu Jugovzhodne Evrope, največ pozornosti namenjamo medsebojnim odnosom in gospodarskemu sodelovanju. Slovenska podjetja, ki so prisotna na trgih Jugovzhodne Evrope, načrtujejo nadaljnje investicije, saj je priložnosti veliko. Za Slovenijo je strateško pomembno, da države Zahodnega Balkana čim prej postanejo članice EU, zato bi morali vzpostaviti nov model, po katerem bi v prvi fazi razvili skupno gospodarsko-ekonomsko cono, pravi Tine Kračun. Objavljamo pa tudi intervju z lastnikom in soustanoviteljem podjetja Dewesoft, Andrejem Orožnom.

Arhiv: GZS proti obvezni božičnici

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je na enem izmed dogodkov dejal, da so »… na ministrstvu predlagali, da se uvede obvezna božičnica. To pomeni dodaten regres, kar pomeni, da se zaposlenim, če bo to sprejeto to zimo, izplača regres v znesku minimalne plače, ki ga bodo porabili za to da bodo lažje prebrodili draginjo.« Na GZS konkretnega predloga še nismo prejeli, zato podrobnosti ne moremo komentirati. Menimo pa, da je zakonska ali kakršna koli pravna obveznost izplačila nagrade za poslovno uspešnost, t. i. »božičnice«, ki bi izhajala na podlagi sklenjenega delovnega razmerja, nesprejemljiva. Takšne rešitve tudi primerljive države ne poznajo. Zavoljo tega takšnega predloga na GZS ne podpiramo.

Arhiv: Uspešno izvedena delavnica LESARSTVO KOT PRILOŽNOST

Na GZS SPGZ smo uspešno izvedli delavnica LESARSTVO KOT PRILOŽNOST. Na delavnici so nam predstavniki štirih podjetij lesne branže približali svoje uspešne poslovne zgodbe, ki so lahko izziv za vse tiste, ki iščejo nove priložnosti za zaposlitev. Odzivi udeležencev so bili zelo pozitivni, kar kaže na to, da bomo delavnice s podobno tematiko še organizirali.

Arhiv: Za družbo GOSTOL TST d.d. letos jubilejno leto

Za družbo Gostol TST d.d. je letos jubilejno leto, saj praznujejo 75 let od ustanovitve Gostola v Novi Gorici, od katerega so se osamosvojili pred 30 leti, pred 20 leti so registrirali lastno blagovno znamko in pred 10 leti razvili novo ir sm@rt turbino. Večkratni prejemnik priznanj za najboljše inovacije v regiji in vodilni dobavitelj peskalnih strojev v Sloveniji. Izjemno razvojno usmerjeni, inovativni, družbeno odgovorni in zato uspešni in prepoznani doma in v tujini.

Arhiv: Novosti pri poslovanju z Italijo in Forum Agenti Milano 2022

Iščete poslovne priložnosti v Italiji? Vabimo vas na poslovni dogodek, na katerem bomo predstavili Novosti pri poslovanju z Italijo in FORUM AGENTI Milano 2022.

Arhiv: Za večje vključevanje podjetij v CERN

Generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič sta podpisala pogodbo o sodelovanju, s katero GZS aktivno pristopa k osveščanju slovenskega gospodarstva o priložnostih za sodelovanje s CERN in postaja osrčje sistema za sodelovanje gospodarstva z velikimi raziskovalnimi infrastrukturami.

Arhivi