Mediji

Arhiv: Številne pomanjkljivosti predloga Zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19

V predlogu #PKP2, ki ga Vlada RS ravnokar obravnava na Brdu pri Kranju, so številne pomanjkljivosti, ki bodo podjetjem otežili koriščenje ponujenih ukrepov. Pogoji za koriščenje ukrepov so zahtevnejši in slabši kot v primerljivih državah.

Razmere v slovenskem gospodarstvu bodo zaostrene tudi še potem, ko bomo premagali COVID 19. Globalno povpraševanje bo na več področjih potrebovalo več mesecev, da bo prišlo na lanskoletno raven. Nekatere panoge čaka temeljito prestrukturiranje, saj se bodo življenjske navade potrošnikov še vsaj leto dni vračale na prejšnje tirnice. Zato bo zelo pomembno, s kakšnimi ukrepi in kako hitro bomo vzpodbujali domače gospodarstvo in njegovo rast.

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, AmCham Slovenija in Britansko-slovenska gospodarska zbornica zato pozdravljamo korak v tej smeri s pripravo predloga Zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19, tim. #PKP2. Že večkrat smo poudarili nujnost priprave takega paketa, ki bo poskrbel za preživetje podjetij v času izrednega likvidnostnega krča in ustrezen zagon gospodarstva, ko se bo proizvodnja zopet pričela povečevati. Najpomembnejša je jamstvena shema za nova bančna posojila, ki mora biti relativno enostavna in za majhna podjetja administrativno manj obremenjujoča.

Vendar pa ugotavljamo, da je slovenska shema poroštev, kot je predstavljena v predlogu ministrstva za finance, 3-krat nižja kot v treh primerljivih državah ter pri 2 mrd EUR predstavlja le 4 % slovenskega BDP. Dodatno je delež državnega poroštva zelo nizek, zato poslovne banke ne bodo v največji možni meri zagotavljale kreditnih virov družbam, ki jih najbolj potrebujejo, pač pa le tistim, ki že sedaj nimajo težav s pridobivanjem posojil.

Več v celotnem sporočilu za javnost na spodnji povezavi, kjer je tudi primerjava bančnih poroštvenih shem v nekaterih državah.

Celotno sporočilo


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.