Mediji

Arhiv: Nove obveznosti ponudnikov gostinskih storitev

Danes je stopil v veljavo Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki izvajalcem gostinskih storitev nalaga nekaj novih obveznosti. Ker je bilo na Gospodarsko zbornico Slovenije naslovljenih več vprašanj v zvezi z novostmi, ki jih prinaša ta odlok, povzemamo določila Odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerimi morajo biti seznanjeni ponudniki in potrošniki gostinskih storitev.

Zaradi večjega števila vprašanj s strani izvajalcev gostinskih storitev Gospodarska zbornica Slovenije izvajalce gostinskih storitev opozarja na zanje ključna določila Odloka o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju: Odlok), ki začne veljati danes, 26. julija 2021, in velja do vključno 1. avgusta 2021.

Odlok med drugim določa, da morajo ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač testiranje na virus SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, s hitrimi antigenskimi testi (v nadaljevanju: test HAG) ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (v nadaljevanju test PCR) opravljati tedensko.

Testiranje ni obvezno za tiste gostince, ki imajo:

  • dokazilo o cepljenju zoper COVID-19 z enim od cepiv, ki jih določa Odlok;
  • dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev;
  • potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  • dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19, če ni minilo več kot osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov in je oseba prejela zgolj en odmerek cepiva.

Skladno z Odlokom morajo tisti potrošniki, ki niso cepljeni ali niso preboleli bolezni COVID-19 v zadnjih 6 mesecih, v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, imeti dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Dokazila o negativnem rezultatu testa potrošniki ne potrebujejo, če se gostinska dejavnost opravlja v zunanjem prostoru in je pri tem zagotovljena razdalja najmanj 3 metre med robovi miz. Prav tako dokazila o negativnem rezultatu testa ne potrebujejo osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so v prostorih, kjer se opravlja gostinska dejavnost, skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

Ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač morajo po Odloku pri ponujanju in prodaji blaga in storitev zagotoviti:

  • minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ;
  • redno prezračevanje ali ustrezno ventilacijo prostorov;
  • redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo;
  • razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov in
  • uporabo zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, in pravi, da maske niso obvezne za potrošnike, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ter tiste, ki so bolezen COVID-19 preboleli ali bili proti njej cepljeni.

Ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač morajo s pisnim obvestilom na vidnem mestu potrošnike obvestiti o nujnosti izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v prostorih, kjer se izvaja gostinska dejavnost, ter spoštovanje pogoja PCT preverjati pred vstopom v gostinski prostor.

Za zagotavljanje zaščitne opreme in upoštevanje PCT pogojev so odgovorni delodajalci. Nadzor nad spoštovanjem ukrepov in pogojev izvaja Inšpektorat Republike Slovenije za delo.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.