Mediji

Trgovci s tehničnim blagom zaradi sprejetega odloka v primerjavi z živilskimi trgovinami v neenakopravnem položaju

Člani Sekcije trgovcev tehničnega blaga, ki deluje v okviru GZS - Podjetniško trgovske zbornice, razumejo izjeme pri zahtevi PCT pogojev za delovanje živilskih trgovin. Hkrati pa opozarjajo na neenakopraven položaj, v katerem so se znašle trgovine s tehničnim blagom.

Prejšnji teden ustanovljena Sekcija trgovcev tehničnega blaga, ki deluje v sklopu Podjetniško trgovske zbornice pri GZS, se je odzvala na novi odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki ga je sprejela vlada 11. septembra 2021.

Člani sekcije, ki jo vodi Miha Drganec iz podjetja BIG BANG, d.o.o., razumejo, da potrošnikov ni mogoče omejevati pri nakupovanju prehrambnih izdelkov, zato razumejo izjeme pri zahtevi PCT pogojev za delovanje živilskih trgovin. Vendar hkrati opozarjajo na  neenakopraven položaj, v katerem so se znašle trgovine s tehničnim blagom.

"Trgovci s tehničnim blagom smo zaradi sprejetega Odloka v primerjavi z živilskimi trgovinami postavljeni v neenakopraven konkurenčni položaj. Če želimo vsaj nekoliko bolj izravnati konkurenčni položaj, predlagamo, da se izjeme v živilskih trgovinah omejijo pri prodaji asortimana, ki ne sodi med živila in pijačo. To pomeni, da se v teh trgovinah izloči prodaja tehničnega blaga, ker sicer pridemo v položaj, da za enako blago, ki ga prodajajo trgovine s tehničnim blagom v živilski trgovini, ni potreben PCT pogoj, kar ustvarja konkurenčno neenakopraven položaj”, poudarjajo. Dodajajo, da "tehnične trgovine niso bile izvor okužb s covid-19, pretežno ne zaradi visokega zavedanja in spoštovanja vseh ukrepov, manjšega števila obiskovalcev in kontroliranega upravljanja z blagom. Ker je namen Odloka omejevati širjenje okužbe in preprečevati obolevanje ljudi (zaposlenih, kupcev), menimo, da bi morala ureditev PCT pogoja veljati enako za vse trgovce."

Člani Sekcije trgovcev tehničnega blaga še opozarjajo, da se bo zaradi obveznega preverjanja PCT pogoja od srede (15. 9.) dalje pričela zmanjševati frekvenca obiska tehničnih trgovin, posledično bo padal promet v trgovinah, stroški pa bodo znatno narasli zaradi stroškov testiranja, dodatne delovne sile za preverjanje PCT pogoja in stroškov za nakup dodatnih pripomočkov za preverjanje PCT pogojev pri kupcih.

Razumemo uvedbo PCT pogoja za vse dejavnosti za zasebni in javni sektor, saj bomo le tako vsi skupaj lahko varno izvajali dejavnosti in opravljali svoje delo, vendar je prevalitev stroška testiranja zaposlenih, ki niso cepljeni oz. prebolevniki, v celoti na delodajalca prevelika obremenitev. Strošek bi morala prevzeti država ali pa vsak posameznik, ki se ni cepil,“ dodajajo v Sekciji trgovcev s tehničnim blagom.

Prepričani smo, da vsak izmed nas trgovcev ozavešča svoje zaposlene glede pomembnosti cepljenja in posledično varnosti ljudi, vendar je potrebno vzeti v ozir tudi breme obveznosti, ki se ga pri tem nalaga delodajalcem oz. izvajalcem storitev,” zaključujejo svojo izjavo za javnost po svojem prvem izrednem sestanku v novo ustanovljeni sekciji v sklopu Podjetniško trgovske zbornice pri GZS. 

Kontaktna oseba za več informacij:
Miha Drganec, predsednik Sekcije trgovcev tehničnega blaga, 030 440 856.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.