Mediji

Arhiv: Odločni NE zapiranju gospodarstva, nujna okrepitev spoštovanja pogoja PCT in precepljenosti prebivalstva

»Včeraj 3.454, danes že kar 4.511 okuženih s covidom-19. Številke so več kot alarmantne,« opozarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti in dodaja: »Razumemo pozive stroke k popolnemu zaprtju države, a moramo zelo jasno povedati: gospodarstvo si tega ne more privoščiti.« Situacija je po besedah Cantaruttija povsem drugačna kot v prejšnjih valih epidemije, ko se je za tak korak odločala večina evropskih držav. V trenutnih razmerah, ko se evropsko gospodarstvo ponovno postavlja na noge in ostale države ostajajo odprte, pa Slovenija z morebitnim zapiranjem ne more odstopati.

Slovensko gospodarstvo je močno izvozno usmerjeno, podjetja so tesno vpeta v mednarodne verige vrednosti. Če bi se sedaj kot država popolnoma zaprli, bi bili edini v Evropi. Tuji poslovni partnerji bi lahko naša podjetja kaj hitro nadomestili z drugimi in jih tako izrinili iz verig vrednosti. »Konkurenca na mednarodnih trgih je res huda. Izgube naročil tujih partnerjev si slovenska podjetja v teh občutljivih časih ne morejo privoščiti!« še poudarja Cantarutti.

Tudi številne storitvene dejavnosti, kot na primer industrija srečanj, šport in kultura, so se komaj postavile na noge in še enega zaprtja ne bodo prenesle.

Zaradi tega GZS zagovarja in poziva k strogemu upoštevanju, pa tudi nadzorovanju PCT pogoja v vseh segmentih javnega življenja. Ob tem pa GZS ponovno izpostavlja zahtevo gospodarstva, da gredo stroški testiranja necepljenih in neprebolevnikov v breme posameznika, ki se brez utemeljenih zdravstvenih razlogov ne odloči za cepljenje.

Glede na razmere GZS predlaga tudi razširitev testiranja na cepljenje in prebolevnike v dejavnostih, kjer je največ medosebnih stikov, ki se jim ni mogoče izogniti. Stroške teh testiranj pa bi po oceni GZS morala prevzeti država.

»Vsak izmed nas lahko z lastnim odgovornim ravnanjem prispeva k temu, da čim prej zaustavimo trende rasti okužb. Le če združimo moči lahko covid-19 premagamo,« je še dodal Cantarutti.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.