Mediji

Arhiv: Skupščina GZS o prednostih večje precepljenosti ter planu dela GZS

Na današnji seji Skupščine GZS je dr. Alojz Ihan spregovoril o vplivu in posledicah epidemije covida-19 na družbo in posameznika ter pomenu cepljenja. Člani Skupščine so izvolili novega predsednika Skupščine GZS ter sprejeli plan dela GZS za leto 2022.

»Gospodarstveniki z velikim zanimanjem spremljamo strokovna stališča, prebiramo kolumne in druge publicistične zapise prof. dr. Alojza Ihana,« je uvodoma dejal Tibor Šimonka, predsednik GZS, ki je ob tem izrazil veselje, da lahko člani skupščine prisluhnejo njegovemu pogledu na posledice koronavirusa na človeka in družbo.

Prof. dr. Alojz Ihan je izpostavil pomen cepljenja za skrajšanje časa, ko »se vzpostavi ravnovesje med novim virusom in zanj občutljivo (človeško) vrsto.« Brez cepiva bi to obdobje lahko trajalo tudi pet do deset let. Malo verjetno je, da bi gospodarstvo to zdržalo. Realistična ocena je, da je do novembra 2021 zaradi covida-19 umrlo 15 mio ljudi. »To so številke, ki so nesprejemljive za našo kulturo in zahodno civilizacijo,« je bil jasen. Na podatkih je pojasnil odziv na bolezen pri cepljenih in necepljenih. Razlika v hospitalizaciji in smrtnosti je ne glede na starost 5 do 10-kratna. Zato imajo države, kjer je precepljenost visoka, med vali epidemije sicer »veliko okuženih, ampak zelo malo mrtvih. Cepiva absolutno delujejo,« je dejal in dodal, da si »vsi želimo normalizacijo življenja. Ključno vprašanje je, ali si normalizacijo lahko privoščimo z nekajletno zakasnitvijo glede sosedov.«Cilj mora zato po njegovem mnenju biti vsaj povprečni EU rezultat glede precepljenosti in protivirusnih ukrepov. Zato je tudi v podjetjih nujna jasna podpora vodstva cepljenju. »Ukrepi za preprečevanje okužb, doseganje precepljenosti in varnosti na delovnem mestu so najboljše sporočilo vodstva, da bo epidemičnemu zastoju sledil nov razvojni cikljus podjetja in nove priložnosti za  zaposlene,« je še dodal. 

Po odhodu iz Luke Koper je Dimitrij Zadel odstopil z mesta predsednika in člana Skupščine GZS. Zato je Skupščina GZS na današnji seji izvolila novega predsednika Skupščine GZS, in sicer Huga Bosia, Bosio d.o.o.

Generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti je na seji podal pregled dosedanjih aktivnosti. Med ključnimi vsebinami je izpostavil protikoronske ukrepe in s tem povezane aktivnosti. Cepljenje je označil kot »edino resno orožje v tem trenutku, da se izognemo naslednjim valom okužb.« Med pomembnimi tematikami je med drugim izpostavil še problematiko cen energentov in surovin, pa tudi pomanjkanje kadrov, minimalno plačo, razvojno kapico in okoljsko zakonodajo. Pri Načrtu za okrevanje in odpornost je pojasnil, da naj bi bili prvi razpisi objavljeni v prvem kvartalu 2022, pri čemer skuša GZS z razpisovalci uskladiti, da ne bi prihajalo do podvajanj in časovnih prekrivanj med posameznimi razpisi.

Skupščina GZS je na seji obravnavala tudi predlog plana GZS za naslednje leto. Kot je povedal generalni direktor mag. Aleš Cantarutti, vidi to, da je »slovensko gospodarstvo zmagovalec po krizi, kot edino pot, ki nas pelje naprej. Naša prizadevanja za nadaljnji gospodarski razvoj in rast ter internacionalizacijo poslovanja članov GZS gredo v tej smeri, da se izzivi obrnejo v priložnosti.« S tem, ko se GZS zavzema za konkurenčno poslovno okolje, si prizadeva tudi za učinkovitejše poslovanje članov GZS. Usmerjenost v trajnost, inovativnost in digitalno poslovno preobrazbo članov GZS ter širšega gospodarstva je označil kot več let trajajoč proces. Med ključnimi področji je izpostavil še trg dela in socialni dialog, kjer si bo GZS še naprej intenzivno prizadevala za tripartitni dialog, ter krepitev članstva in storitev za člane GZS. Dodatno je izpostavil, da GZS za Vrh slovenskega gospodarstva, ki naj bi bil 20. januarja 2022, pripravlja predloge ključnih ukrepov, pomembnih za razvoj slovenskega gospodarstva, ki bodo podkrepljeni z argumenti, cilji, nosilci, pa tudi s pravnimi podlagami.

Predsednik Skupščine GZS Hugo Bosio je plan označil kot ambiciozno zastavljen. Člane je pozval, da se s svojimi pobudami, predlogi, zahtevami in željami aktivno pridružijo prizadevanjem za dosego zastavljenih ciljev.

Skupščina je plan dela GZS za leto 2022 sprejela.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.