Mediji

Arhiv: Zadnje spremembe pri karantenah gospodarstvo spravljajo v neenakopraven položaj

»Gospodarstvo sicer pozdravlja spremembe, ki od jutri veljajo glede karanten v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, sociali in zdravstvu. Vendar pa enako pričakujemo tudi za vse dejavnosti v gospodarstvu. Dejstvo je, da se vedno več podjetij sooča z rastočim deležem odsotnih zaposlenih zaradi karanten in izolacij,« opozarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. Ob tem je izrazil razočaranje, da kljub napovedim glede skrajšanja karanten do tega za enkrat ni prišlo. Številna podjetja namreč sporočajo, da se približujejo stopnji, ko bodo morala določene delovne procese verjetno celo zaustaviti. Gospodarska zbornica Slovenije zato v imenu svojih članov ponovno poziva strokovnjake in vlado, da po vzoru številnih drugih držav proučijo možnost za skrajšanje tako izolacij kot karanten na pet dni pod pogojem negativnega testa. Hkrati pa pričakuje razširitev izjem od karanten na vse gospodarske dejavnosti.

Kot je včeraj dejal minister za zdravje, spremembe uvajajo zaradi novih spoznanj stroke o omikronu, s čimer zagotavljajo, »da nujni deli družbe še vedno delujejo in pomagajo tudi ostalim delom družbe, da bo delovali, tudi gospodarstvu, saj ne bo le manj karanten, ampak tudi manj odsotnosti zaradi višje sile

A kot pravi generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti, z jutrišnjim dnem uveljavljene spremembe ukrepov gospodarstvu ne prinašajo veliko. »Razočarani smo, da do napovedanega skrajšanja karanten še vedno ni prišlo. V kolikor stroka tega ne podpre, pa se naj vsaj izjeme od karanten v gospodarstvu izenačijo s tistimi, ki od jutri veljajo za zaposlene v vzgoji in izobraževanju, zdravstvu in sociali.« Poleg tega pa je po njegovih besedah za lažje načrtovanje in izvajanje delovnih procesov v podjetjih pomembno tudi skrajšanje izolacije na pet dni, če lahko okužena oseba zatem predloži negativni test.

Pri predlogih se je GZS naslonila na prakse številnih drugih držav, ki zaradi izpada delovne sile, ki jo povzroča omikron, skrajšujejo število dni izolacije in karantene. Hrvaška je znižala izolacijo in karanteno z 10 dni na 7 dni, Avstrija z 10 dni na 5 dni, v kolikor ima okuženi blažje simptome ali je asimptomatski ob negativnem PCR testu, Nemčija z 10 dni na 7 dni, v kolikor okuženi opravi PCR test in je ta negativen, medtem ko v Švici, na Češkem in v Veliki Britaniji osamitev po novem znaša 5 dni, v primeru, da okuženi ne kaže simptomov.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.