Mediji

Arhiv: Podražitve energentov povzročajo spiralo podražitev storitev in posledično proizvodov

Podražitve goriva, ki od začetka leta dosegajo 30-odstotni dvig, imajo velik vpliv na sektor gospodarskih prevozov. Bruto marža sektorja se je po četrtletnih računih skrčila že v 4. četrtletju lanskega leta. Posledično to povzroča podražitve drugih proizvodov in storitev. GZS poziva vlado, da začasno regulira cene naftnih derivatov.

Analiza gibanja cen goriva, ki jo je izvedlo GZS – Združenje za promet, je pokazala, da cena goriva predstavlja že 30 odstotkov stroškovne cene prevoza. To pomeni, da so za zagotovitev rentabilnega poslovanja številni prevozniki primorani razmisliti o ustreznem dvigu cen prevoznih storitev. Ob tem je potrebno upoštevati, da vsak dvig cene prevoznine pokrije stroške višjih cen goriva z zamikom, odvisno od pogodbenih klavzul, vendar ne prej kot v 30 dneh. Pri nekaterih prevoznikih so obdobja zamika še daljša, saj se cene običajno določajo četrtletno. 

Povišanje cen prevoznih storitev posledično povzroča spiralo podražitev v drugih sektorjih ter podražitev večine proizvodov in storitev v gospodarstvu.

Zato pozivamo Vlado RS, da na trg naftnih derivatov razumno poseže z regulatornimi ukrepi. Predlagamo, da začasno regulira cene na veleprodajnem trgu in kompenzira trgovce z naftnimi derivati. S tem bi omejili nekontroliran dvig cene goriv ter posledično zavrli splošno rast cen storitev in proizvodov.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.