Mediji

Arhiv: Energetska kriza: Vlada prisluhnila predlogu GZS glede načela sorazmernosti

Veseli nas, da je vlada prisluhnila opozorilu in predlogu GZS, ki smo ga na pristojna ministrstva poslali 3. januarja letos in v katerem smo opozorili na neenakopravno obravnavo podjetij v uredbi o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja. 

V včeraj  na vladi sprejeti spremembi uredbe je kot referenčno leto namesto celotnega leta 2021 določeno obdobje od 1. julija 2021 do 30. junija 2022. S tem po novem zajema tudi tista podjetja, ki so imela v t. i. covidnem letu manjšo porabo energentov in bi bila, brez te spremembe, v neenakopravnem položaju.

Še vedno pa na GZS pričakujemo rešitev problematike velikih in energetsko intenzivnih podjetij, ki so iz uredbe izvzeta, nimajo regulirane cene, so pa morala v zadnjih mesecih zakupiti električno energijo za 2023 po enormno visokih cenah. Ta podjetja namreč kljub subvencijam države, ki jih zagotavlja zakon o pomoči gospodarstvu, sprejet 16. decembra, ne bodo dosegla končne cene, ki jo ostalim podjetjem zagotavlja uredba. S tem so postavljena v nekonkurenčen položaj na domačem in mednarodnem trgu.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.