Mediji

Arhiv: GZS: Neenakopravno obravnavo MSP po zakonu o pomoči gospodarstvu je nujno odpraviti

Novela Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK) postavlja v neenakopraven položaj mikro, mala in srednja podjetja, ki zaradi kapice na ceno energentov po uredbi niso upravičena do ukrepov na delovnopravnem področju. »Predlagamo, da z novo novelo spremenite ZPGOPEK na način, da bodo tudi mikro, mala in srednja podjetja lahko koristila delovnopravne ukrepe po Zakonu o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize,« je v dopisu, danes poslanem na ministrstvi za gospodarstvo in za delo, zapisala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Kot pojasnjuje Vesna Nahtigal v dopisu, je veljavni zakon določil, da odjemalci, ki imajo na podlagi Uredbe o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja regulirano ceno električne energije, ne morejo koristiti ukrepov subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in subvencioniranja čakanja na delo po ZPGOPEK. Gre za retroaktivni poseg v ukrepa, ki veljata že od 1. januarja 2023. »To posega v predvidljivost poslovnega okolja, nenazadnje so določena podjetja že odredila čakanje na delo ali delo s skrajšanim delovnim časom z začetkom januarja z namenom koriščenja ukrepov«, dodaja.

Ob tem opozarja, da mikro, mala in srednja podjetja običajno še težje prenesejo nenadne spremembe na trgu. Zato predlaga, da se z novo novelo ZPGOPEK spremeni na način, da bodo tudi mikro, mala in srednja podjetja lahko koristila delovnopravne ukrepe po tem zakonu.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.