Mediji

Arhiv: Evidenca delovnega časa: razlike med zaposlenimi niso dopustne!

"V gospodarstvu pričakujemo, da bo Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti določal enako obravnavo vseh zaposlenih v Republiki Sloveniji," poudarja izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček, ki je kritičen do zadnjih sprememb novele zakona, ki uvajajo diskriminacijo med zaposlenimi v javnem sektorju in gospodarstvu.  

Državni zbor bo o noveli Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti odločal 21. marca. Na Ekonomsko socialnem svetu, kjer so novelo sicer podprli, so predstavniki delodajalcev, med njimi GZS, uspeli preprečiti uvedbo obvezne elektronske evidence oziroma bo ta obvezna zgolj za tiste delodajalce, ki jim bo dokazana kršitev. Socialni partnerji so se takrat tudi dogovorili, da bodo odprta vprašanja reševali v podzakonskem aktu, »zato nas toliko bolj preseneča nenadna sprememba besedila novele, ki zaposlene postavlja v neenak položaj,« poudarja Mitja Gorenšček. Matični odbor DZ je namreč izjemo pri evidentiranju delovnega časa upošteval zgolj za visokošolske učitelje in raziskovalce, kar je diskriminatorno do vseh ostalih zaposlenih, saj nekateri prav tako delajo na terenu in ob različnih urah, kar je bil argument za omenjeno izjemo.

"Če je matični odbor tak sklep sprejel za eno skupino zaposlenih, pričakujemo, da bo enako storil za vse zaposlene v Sloveniji, ne glede na to, ali so zaposleni v javnem ali zasebnem sektorju. Vsaka drugačna odločitev je ustavno sporna," dodaja Gorenšček, ki od zakonodajalca pričakuje, da bo z amandmaji ustrezno prilagodil vsebino zakona. 

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.