Mediji

Arhiv: GZS pozdravlja program novih letalskih povezav

»Podpiramo vsakršno rešitev, ki bo zagotovila večjo povezljivost Slovenije s svetom, predvsem z destinacijami, ki so za našo državo strateške,« je poudaril direktor Združenja za promet pri GZS Robert Sever ob današnji novici, da sta ministrstvi za infrastrukturo in za gospodarstvo, turizem in šport predstavili program za večjo letalsko povezljivost.

»Podatki namreč kažejo, da so državne subvencije letalskim prevoznikom v letu 2021 in 2022 učinkovale. Zato smo si na GZS vseskozi odločno prizadevali, da država podaljša ukrep subvencioniranja rednih letov na ljubljansko letališče, dokler letalski promet ne bo popolnoma okreval,« je še dodal Sever.

V Združenju za promet pri GZS menijo, da je glavni razlog prepočasnega okrevanja letalskega prometa v Sloveniji predvsem pomanjkanje letalskih povezav. Eden od razlogov je seveda propad nacionalnega prevoznika Adria Airways, ki je šla v stečaj prav pred izbruhom epidemije covida-19. Nekdanji nacionalni prevoznik je namreč pokrival strateške destinacije, ki se z danes predstavljenim programom vračajo med direktne povezave z ljubljanskega letališča.

Konec januarja letos je Državni zbor RS že sprejel Zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki predstavlja pravno podlago za dodelitev državne pomoči letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih letalskih prog. Zakon predvideva tudi sprejem programa, ki je bil predstavljen danes in v katerem so določene letalske proge, ki bodo predmet sofinanciranja, odstotek sofinanciranja in vrednotenje osnovnih meril za dodelitev pomoči.

Sever je še dodal, da zbornica ni a priori proti ideji o ponovni ustanovitvi nacionalnega prevoznika, vendar pričakuje, da bodo pristojni pripravili natančne izračune oziroma primerjavo med stroški subvencij in stroškom ustanovitve in delovanja nove letalske družbe.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.