Mediji

Arhiv: Vzpostavljeno regionalno stičišče naprednih digitalnih tehnologij v MENA regiji, Afriki ter na azijskih trgih

Med 19. in 22. marcem 2023 je potekal obisk gospodarske delegacije v Dubaju, v okviru katerega je bila na slovenskem paviljonu v Dubaj Expo City izvedena mednarodna konferenca na temo naprednih digitalnih tehnologij. Ob tej priložnosti je bilo vzpostavljeno regionalno stičišče naprednih digitalnih tehnologij za predstavitev in pozicioniranje slovenskih podjetij v MENA regiji, Afriki ter na azijskih trgih. Dogodek je naletel na izjemen odziv slovenskih in tujih podjetij, kar obeta velik poslovni potencial za sodelovanje naših podjetij v regiji.

Po zaključku svetovne razstave EXPO 2020 Dubaj je bila to prva v seriji poslovnih aktivnosti slovenskega gospodarstva na tem trgu, s tem pa tudi paviljon Slovenije dobiva močno vsebinsko zasnovo, s katero bo celotnemu slovenskemu gospodarstvu omogočen boljši dostop in širjenje poslovanja na tem trgu. ZAE so ena od vodilnih sil na področju digitalnih tehnologij, zato je še toliko bolj pomembno, da se naše inovativne in napredne rešitve ustrezno predstavijo na tem trgu in s tem ustvarijo močno dodano vrednost za celotno slovensko gospodarstvo.

Slovenija se je že v času EXPO 2020 regionalno pozicionirala kot "pionirska država" na področju naprednih digitalnih tehnologij v MENA regiji. Mednarodni dogodki, ki so bili organizirani na temo naprednih digitalnih tehnologij (umetne inteligence, blockchaina, interneta stvari, velepodatkov) so temeljili na predstavitvah tako slovenskih podjetij, kot tudi predstavnikov in zagovornikov teh tehnologij v regiji.  Slovenija je tako za potrebe EXPO 2020 kot prva država na svetu izdala t. i. "nezamenljivi žeton", inovativno storitev trženja izdelkov podjetij z digitaliziranim industrijskim dizajnom v 3D predstavitvi ter turističnih destinacij. Tovrsten inovativen način trženja slovenske industrije z digitalno prezentacijo se razvija tudi naprej s pomočjo tehnologij navidezne in obogatene resničnosti skozi t. i. digitalne dvojčke (v svetu danes uporabljen termin "Metaverse" z napredno digitalno tehnologijo t.i. Web 3.0).

S temi tehnologijami je mogoče hitreje in bolj učinkovito doseči cilje zelenega prehoda in trajnostnega razvoja, kar je pomembno tudi v luči promocije in pozicioniranja Slovenije kot trajnostne in zelene države, ki se bo v tej luči predstavila tudi na prihajajočem COP28 konec novembra 2023 v Dubaju.

To je bil prvi v nizu poslovnih dogodkov, ki jih bo Slovenija organizirala v sklopu regionalnega stičišča za napredne digitalne tehnologije v Dubaju v letošnjem letu. Organizatorji gospodarske delegacije so bili Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Javna agencija SPIRIT Slovenija in Gospodarska zbornica Slovenije.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.