Mediji

Apel sindikatu SKEI: Pozivi delavcev k množičnim zdravniškim pregledom so kot oblika pogajalskega pritiska neprimerni

Predsednica SKEI, Lidija Jerkič, poziva delavce, naj gredo 19. februarja množično k zdravniku in mu, kot je danes zapisano v Financah, »povedo o težavah na delu, ki negativno vplivajo na njihovo zdravje«.

Takšni pozivi so skrajno neprimerni, celo neetični. Povsem zgrešeni in neprimerni so kot pogajalski pritisk, ki naj bi pripomogel »k spremembi stališča delodajalcev do zahteve po sistemskem povišanju plač«, so daleč od konstruktivnega pristopa k pogajanjem in iskanju sprejemljivih rešitev med sindikati in delodajalci.

Kot smo na GZS že zapisali pred dnevi, podjetja po naših informacijah ne preprečujejo obiska zdravnika ali udeležbe zaposlenih na krvodajalskih akcijah, saj se zavedajo zakonskih pravic zaposlenih. Zavestno na tak način ovirati delovni proces v podjetjih kot manifestacijo pritiska na delodajalca je zato povsem neumestno, izrabljanje zdravstvenih težav delavcev za sindikalne pritiske pa neetično.

Ravnanje SKEI je jasen pokazatelj lastne nemoči, da ob pomanjkanju realnih argumentov upraviči svoje nesprejemljive zahteve glede plač. Plače v panogah, kjer deluje SKEI, so namreč kljub kriznim razmeram že od leta 2008 do leta 2012 realno zrasle. Povsem jasno je, da so stavkovne zahteve SKEI po zvišanju osnovnih plač v vseh tarifnih razredih od 6,5 odstotka do 9 odstotkov, v času recesije, povsem nevzdržne.

Pozivamo SKEI, da s takšnimi akcijami preneha, upošteva realne razmere v gospodarstvu in za pogajalsko mizo v dialogu z delodajalci poišče rešitev, ki bo v danih razmerah v korist, ne pa v škodo zaposlenih.

V letih 2008-2012 smo v teh panogah zaradi krize že izgubili več kot 14.500 delovnih mest. Kdo bo nosil odgovornost, če bomo zaradi nevzdržnih zahtev SKEI v prihodnosti izgubili še več delovnih mest?

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.