Mediji

GZS: ZA močnega razvojnega ministra iz gospodarstva

GZS pozorno spremlja oblikovanje nove vladne koalicije in morebitna ministrska imena, predvsem tista, ki se dotikajo gospodarstva. Gospodarstvo si želi v novi ministrski ekipi na svojem področju, torej na mestu ministra za gospodarstvo in tehnološki razvoj (tudi energetiko) strokovnjaka, gospodarstvenika, ki ima mednarodne izkušnje in razume gospodarske razmere v državi in po svetu, podpira razvoj podjetij in inovacije, spodbuja konkurenčnost slovenskih podjetij, zagovarja učinkovito upravljanje podjetij v državni lasti in ponuja rešitve za nov zagon in strateški razvoj slovenskega gospodarstva. Gospodarski minister mora biti razvojni minister z izjemno močno vlogo v vladi.

Ob tem ugotavljamo, da že pri sestavljanju dosedanje vlade ni bila uslišana pobuda o gospodarskem ministru iz vrst gospodarstva, ki je bila na Vrhu slovenskega gospodarstva podana že predlani iz vrst politike, čeprav je dosedanji minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj nedvomno tudi poslušal in se odzival na gospodarske izzive.

Menimo pa, da bi bilo za Slovenijo zelo koristno, če bi verjetna nova koalicija novega gospodarskega ministra našla med svežimi gospodarstveniki z omenjenimi izkušnjami in prakso, brez bremen preteklosti. To bi lahko prineslo v novo vlado sveže poglede in predloge za izhod iz krize.

Pri tem je po izkušnjah GZS izjemnega pomena tudi izbira ministra za infrastrukturo in prostor ter ministra za kmetijstvo in okolje, saj bo prav od teh dveh članov morebitne nove vlade najbolj odvisno, ali in kako hitro bodo odpravljene ovire za gospodarski razvoj in zagon investicij.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.