Mediji

Novela Obrtnega zakona: Referendumska volja je sveta

Ljubljana, 12. marec 2013 - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je negativno presenečena nad odločitvijo Državnega sveta, ki je včeraj izglasoval odložilni veto na novelo Obrtnega zakona. Ta novela bi uveljavila referendumsko voljo podjetnikov in obrtnikov o prostovoljnem članstvu, obenem pa odpravila številne anomalije, zaradi katerih se podjetnikom in obrtnikom postavljajo dodatne administrativne ovire.

GZS po izglasovanem odložilnem vetu v Državnem svetu od poslancev Državnega zbora - tudi tistih, ki ob prvem glasovanju niso upoštevali jasno izražene volje podjetnikov in obrtnikov - pričakuje dokončno potrditev novele Obrtnega zakona.

Pri tem GZS opozarja, da lahko v nasprotnem primeru v javnosti vnovič nastane grenak priokus, da politika ne spoštuje osnovnih postulatov izražanja ljudske volje v demokratični družbi. Obrtniki in podjetniki so svojo voljo jasno izrazili na referendumu. Vsak politik, ki spoštuje osnovna demokratična pravila, bo to voljo tudi spoštoval.

GZS preseneča stališče vodstva Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), da »izida posvetovalnega referenduma ne gre absolutizirati«. OZS je konec koncev referendum organizirala sama.

Na GZS ob tem opozarjamo tudi na zakonsko neenakost zbornične ureditve. Po zdajšnji ureditvi ima namreč OZS obvezno članstvo. GZS, ki ima v svojih vrstah več kot 90 odstotkov mikro in malih podjetij, pa - brez podlage v kakršnikoli referendumski odločitvi - prostovoljno članstvo. Argumenti svetnikov iz vrst OZS, da je potrebno ohraniti obvezno članstvo v OZS, pa tudi v Kmetijsko gozdarski zbornice Slovenije, kot antipod močni GZS, ki da brani le interese velikih in pozablja na potrebe in interese malih in mikro podjetij, so zato brez kakršnekoli teže.

Verjamemo, da poslanci Državnega zbora v času, ko je spoštovanje ljudske volje zelo občutljiva tema, ne bodo ravnali enako kot Državni svet in tako še bolj znižali raven spoštovanja osnovnih demokratičnih postulatov in politične kulture v Sloveniji.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.