Mediji

GZS: Ne bo rasti, če gospodarstvo ne bo razbremenjeno

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) poziva Vlado, zlasti pa ministre za gospodarstvo in tehnologijo, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter za finance, da se osredotočijo na razbremenitev gospodarstva, ki v razmerah recesije ne prenese več nobenih dodatnih obremenitev. Takšne obremenitve slabijo tudi konkurenčnost izvoznikov na tujih trgih. Vsi se moramo zavedati, da ni pričakovati gospodarske rasti, s tem pa razvoja in novih delovnih mest, če bo gospodarstvo dodatno obremenjeno. GZS ugotavlja, da vsebina koalicijske pogodbe glede tega ni povsem konsistentna.

Tako kot drugod, na primer v Avstriji, bi morali največjo pozornost posvetiti zagonu gospodarske rasti pred kakršnimikoli obremenitvami. Poudarjamo, da so za Slovenijo ključne naslednje aktivnosti: nadaljevanje sanacije javnih financ in omejitev javne porabe, nov razvojni zagon z novimi strateškimi investicijami, odprava kapitalskega krča podjetij in podpora izvozu.

Od ministrstva za finance v prvi vrsti zato pričakujemo izvedbo vseh tistih ukrepov, ki bodo gospodarstvo razbremenili, hkrati pa resno omejitev javne porabe. Na finančnem področju je z razvojnega zornega kota izjemnega pomena, da se bodo kupnine od privatizacije državnih podjetij resnično namenile razvoju in ustvarjanju nove dodane vrednosti, ne pa trošenju. Pri sanaciji bank pričakujemo odpravo pomanjkljivosti, na katere so opozarjali Evropska centralna banka, Evropska komisija, Mednarodni denarni sklad in domači strokovnjaki, in to zelo hitro. Nevzdržne so kakršnekoli nove trošarine ali dajatve.

Od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pričakujemo predvsem nadaljevanje konstruktivnega tesnega sodelovanja z GZS pri snovanju ukrepov za izhod iz krize, kot smo ga na GZS vzpostavili z bivšim ministrom Radovanom Žerjavom. V obdobju od decembra do februarja smo oblikovali kopico konkretnih rešitev iz naše Agende 46+ za izhod Slovenije iz krize. Veseli nas, da je večina predlogov iz Agende 46+ zapisana tudi v koalicijski pogodbi. Opozarjamo pa, da časa nimamo, zato moramo te in še nove ukrepe za oživitev gospodarstva hitro uveljaviti in uresničevati. Ključnega pomena bi bilo, če bi snovanje teh ukrepov vzela kot ključno prioriteto tudi nova predsednica vlade, ne le gospodarski minister.

Gospodarski minister mora imeti posluh za podporo izvozu podjetij in nov razvojni zagon. Pri tem opozarjamo, da je nujno in ključno spodbujanje internacionalizacije perspektivnih razvojnih programov in inovacij. Med drugim nujno in urgentno potrebujemo odpravo težav tujih poslovnih partnerjev pri pridobitvi vizumov.

Od ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pričakujemo uveljavitev pravkar sprejete delovno pravne zakonodaje in njene popravke v smeri razbremenitve gospodarstva. Nujna je nadgradnja reforme trga dela, saj bomo le tako lahko prišli do novih delovnih mest.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.