Mediji

GZS proti objavi davčnih neplačnikov

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) odločno nasprotujemo objavi seznama slovenskih podjetij, ki niso izpolnila svojih davčnih obveznosti. Kot je znano, naj bi Davčni urad RS (DURS) tak seznam prvič objavil 15. aprila in nanj uvrstil vse zavezance z več kot 5.000 evrov davčnega dolga, starejšega od 90 dni na dan 25. marec, ter tiste, ki do 25. marca niso predložili obračunov davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače za mesec januar.

Dejstvo je, da se bodo na seznamu DURS zelo verjetno znašla tudi številna podjetja, ki svojih davčnih obveznosti niso poravnala iz objektivnih razlogov, ker sama za pošteno opravljeno delo niso prejela plačila. Ob tem poudarjamo, da je pogosto tudi država velik neplačnik, saj državni organi opravljenih del številnim izvajalcem pogosto ne plačajo ali pa plačajo z zamudo oz. v manjšem znesku.

Na GZS zato opozarjamo, da taka javna izpostavitev podjetij lahko povzroči dodatno poslovno škodo in tudi pogosto neupravičen medijski linč, ki bo močno prizadel ne le poslovni ugled teh podjetij, temveč bo lahko posledično privedel tudi do znižanja njihovega bonitetne ocene, ne da bi bila pri tem mnoga podjetja objektivno kriva.

Ob tem ponovno izpostavljamo, da na GZS nasprotujemo kakršnim koli oblikam slabih poslovnih praks in nelojalnega konkuriranja, še posebej tudi neplačevanju davkov. Seveda pa naj država v skladu z obstoječo zakonodajo, ki to že danes omogoča, poskrbi za izterjavo davkov ter sodno preganja davčne utajevalce.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.