Mediji

Kosovski poslovneži za krepitev sodelovanja

Ljubljana, 4. april 2013 – Blagovna menjava med Slovenijo in Kosovom je relativno nizka in že nekaj let stagnira, a priložnosti za sodelovanje ne manjka. To je bil eden od vsebinskih poudarkov današnje poslovne konference, ki jo je Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z ameriško gospodarsko zbornico za Kosovo pripravila ob obisku kosovske poslovne delegacije na GZS.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je ob tej priložnosti povedal, da ima Slovenija precej večji delež izvoza na Kosovo kot uvoza, kar pomeni priložnost za obe strani. Slovenija je, kot je še dodal, zelo pomemben investitor na Kosovem, po drugi strani pa nekakšna vstopna točka kosovskega gospodarstva na trge Evropske Unije.

Arian Zeka, izvršni direktor ameriške zbornice za Kosovo (AmCham Kosovo), je Gospodarski zbornici Slovenije oziroma tukajšnji Stalni arbitraži ter Centru za alternativno reševanje sporov pri AmCham Kosovo čestital za lani podpisani sporazum o sodelovanju, s čimer naj bi bistveno pripomogli k učinkovitejšemu reševanju sporov med poslovnimi subjekti na obeh straneh. Zeka se je obenem Sloveniji zahvalil za vso podporo v najtežjih trenutkih in slovenska podjetja pozval h okrepitvi poslovnega sodelovanja.

Berat Rukiqi, generalni sekretar Kosovske gospodarske zbornice, je med priložnostmi na Kosovem izpostavil zlasti IKT, prehrambeno industrijo oziroma področje predelave hrane, velike pa so tudi potrebe po izobraževanju oziroma izmenjavi izkušenj in znanja na področju gospodarstva ter akademske sfere.

Matej Rogelj s Centra za mednarodno poslovanje pri GZS je po uvodni predstavitvi poslovnega okolja v Sloveniji poudaril, da preko 7.000 slovenskih podjetij posluje z državami Jugovzhodne Evrope, med drugim tudi v Kosovo. Med izvoznimi artikli so v ospredju zdravila in prehrambeni izdelki, na uvozni strani pa živalske kože in vino. Menjava med Slovenijo in Kosovom je stabilna in znaša približno 90 milijonov evrov na leto, od tega največ na račun Slovenije.

V drugem delu poslovne konference so Konrad Plauštajner, predsednik Stalne arbitraže pri GZS, Marko Djinović, v. d. generalnega sekretarja Stalne arbitraže pri GZS, in Ardi Shita, generalni sekretar Centra za alternativno reševanje sporov pri AmCham Kosovo, predstavili koristi Sporazuma o sodelovanju na področju mednarodne gospodarske arbitraže. Na ta način naj bi podjetja na obeh straneh zaščitila svoje investicije oziroma hitreje ter cenovno učinkoviteje reševala morebitne spore.

Zaključni del obiska dobro zastopane kosovske delegacije je bil namenjen individualnim pogovorom s slovenskimi podjetji, ki so pokazala precejšnje zanimanje za poslovanje s to državo.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.