Mediji

Mali trgovci odločno nasprotujejo dvigu DDV

Izvršilni odbor Združenja malih trgovcev Slovenije, ki deluje v okviru GZS-Podjetniško trgovske zbornice, je v torek, 16. aprila 2013 obravnaval vpliv dviga DDV na položaj malih trgovcev v Sloveniji. IO Združenja malih trgovcev Slovenije nasprotuje kakršnemukoli dvigu DDV-ja. Dvig DDV ne bi povzročil samo večje inflacije in več sive ekonomije predvsem v storitveni dejavnosti, pač pa bi tudi povečal nakupovanje v tujini, zmanjšal konkurenčnost malega gospodarstva ter državi posledično državi na koncu koncev zagotovil manj prihodkov kot bi znašali skupni dodatni stroški in izgube, tudi zaradi manj delovnih mest.

Siva ekonomija in delo na črno pomenita nelojalno konkurenco podjetjem, ki spoštujejo veljavno zakonodajo. Po mnenju malih trgovcev je potrebno bistveno zmanjšati sistematično odpravljati vzroke za njun nastanek. Proučiti je potrebno negativen učinek previsokih davčnih stopenj v spodnjih dohodninskih razredih na davčne utaje in sivo ekonomijo, sistematičnost nadzora za odkrivanje in sankcioniranje sive ekonomije in dela na črno – posebej v dejavnostih kot odvetništvo, zobozdravstvo, cenilci in ostale storitvene dejavnosti, za katere izvajanje se zahtevajo minimalni predpisani pogoji, predvsem pa je potrebno po mnenju malih trgovcev sistematično ozaveščati in spodbujati davčne zavezance, da za kupljeno blago in storitve zahtevajo račun (dohodninske olajšave).

Po navedbah SKEP GZS (marec 2013) je tudi v trgovini na drobno na področju celotne EU v letu 2012 prihodek konstantno upadal. Med dvanajstimi državami EU je največje zmanjšanje prihodka v trgovini na drobno beležila Španija (-12,3%), sledi ji Portugalska (-8,6%) in nato že Slovenija (-7,5%). Glede na navedene podatke bi po mnenju malih trgovcev dvig DDV povzročil še nadaljnje zmanjševanje prihodkov v trgovini na drobno v Sloveniji.

Kontakt: GZS-Podjetniško trgovska zbornica, Jože Vencelj, predsednik Združenja malih trgovcev Slovenije, tel. 01 58 98 312.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.