Mediji

Minister Erjavec za krepitev povezav z Rusijo

Ljubljana, 4. julij 2013 – Slovenija ima veliko priložnosti za razvoj svojega gospodarskega potenciala na tujih trgih, še posebej pa na hitro rastočih trgih, kot je Rusija. To je bil le eden od poudarkov včerajšnjega srečanja podjetij, ki poslujejo na trgu Ruske federacije, z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.

Dogodek, ki ga je na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) organiziral tamkaj delujoči Slovensko – ruski poslovni svet, je bil predvsem namenjen izmenjavi mnenj, izkušenj, pa tudi težav, s katerimi se soočajo v Rusiji delujoča domača podjetja. Le-ta so, kot je povedal minister, lani in letos dosegla zavidljivo rast blagovne menjave. Ta je bila lani 8,5-odstotna, letos že skoraj 16-odstotna. Izvoz v Rusijo se je letos povečal za neverjetnih 19 odstotkov.

Prav zato gre, kot so soglašali sogovorniki, predsednik Slovensko – ruskega poslovnega sveta Janez Škrabec, predsednik GZS mag. Samo Hribar Milič in zunanji minister Karl Erjavec, največja zahvala slovenskim podjetjem, ki kljub nadvse negativnim napovedim in pesimističnemu ozračju dobro poslujejo. Minister Erjavec je ob tej priložnosti pohvalil delovanje poslovnega sveta, ki bi lahko bil po njegovih besedah vzor za ustanavljanje podobnih klubov tudi za druge bilateralne povezave. »Tarnanje nam ne bo prineslo rešitve,« je povedal Erjavec, »izkoristimo raje naš potencial, ki ga je veliko.« Pri tem je zlasti poudaril pomen gospodarske diplomacije, ki naj bi po njegovem mnenju dobro opravljala svoje delo.

Odnosi z Rusijo so, kot je še povedal, zelo intenzivni, celo prijateljski, in to na različnih področjih. Tako naj bi se letošnje slovesnosti ob Ruski kapelici 27. julija udeležil tudi ruski minister Nikolaj Nikiforov. Njegov obisk naj bi izkoristila tudi nekatera slovenska podjetja, ki naj bi mu ob tej priložnosti predstavila svoje projekte oziroma načrte v Rusiji. Erjavec je na srečanju s podjetji na GZS še povedal, da se lahko Slovenija iz krize izvleče le z izvozom in tujimi investitorji. »Če bi nam to uspelo, bi bili že v dveh letih v precej boljšem položaju,« je poudaril in dodal, da vidi poslovne priložnosti zlasti na Zahodnem Balkanu, v Rusiji, Osrednji Aziji ter Severni Afriki, pri čemer je izpostavil predvsem Maroko in Alžirijo.

Vodja sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje na ministrstvu za zunanje zadeve Iztok Grmek je na srečanju skupaj s kustosinjo Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Majo Vardjan podjetjem predstavil projekt promocije industrijskega oblikovanja, razstavo »Silent Revolutions«, ki bo med 11. In 17. oktobrom na sejmu Moscow Design Week. Razstavo bo postavil muzej v sodelovanju z najboljšimi domačimi oblikovalci, k sodelovanju pa so povabili tudi vsa podjetja, ki bi želela izkoristiti to priložnost za svojo promocijo. Grmek je navzoče obenem seznanil z načrtovanim jesenskim obiskom vladno-gospodarske delegacije v Samari ob zasedanju medvladne komisije.

 

Med problemi, ki so jih ob srečanju z ministrom izrazila podjetja, še vedno ostaja vizni režim, še bolj pa prevelika razdrobljenost slovenskih izvoznikov oziroma nepovezanost ponudbe. Podjetja so bila obenem soglasna, da je za uspešnost poslovanja v Ruski federaciji še vedno bistvenega pomena tudi politična podpora države, ki jo je Erjavec slednjim tudi obljubil.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.