Mediji

GZS pozdravlja prvi korak k manjši energetski obremenitvi industrije

Ljubljana, 15. julij 2013 - GZS je že od novega leta opozarjala na enormno povečanje obremenitev podjetij zaradi v povprečju več kot 300-odstotnega dviga prispevka za OVE in SPTE. Zato pozdravlja predlog rešitve, ki jo je na današnjem sestanku predstavnikov Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), gospodarstvenikov in Ministrstva za infrastrukturo in prostor (MzIP) podal državni sekretar na MzIP, mag. Bojan Kumer. S 1. septembrom se bo prispevek za OVE in SPTE za industrijo znižal za 40 do 50%.

Po besedah državnega sekretarja mag. Bojana Kumerja se bo obremenitev porabnikov, ki so priključeni na srednje in visokonapetostni nivo iz naslova prispevka za OVE in SPTE s 1. septembrom znižala za 40 do 50 %. Prispevek plačujejo vsi porabniki električne energije. Napovedano znižanje bo v štirih mesecih do konca leta pomenilo prihranek v višini približno 8 mio evrov. Kot je poudaril državni sekretar, so želeli rešitev, ki je hitra, učinkovita in v razpoložljivih mejah, ki ne bi pomenile dodatne obremenitve drugih porabniških skupin. Sprememba uredbe, ki bo to omogočala, je že v vladni proceduri.

GZS pozdravlja predlagano hitro in ažurno rešitev s strani nove ekipe na MzIP. »Gre za prvi korak oz. konkurenčni popravek. Z njim se namreč le znižuje enormni dvig tega prispevka iz začetka leta«, je dejal Goran Novković, svetovalec generalnega direktorja GZS. Veseli nas, da smo se na današnjem sestanku pogovarjali tudi o nadaljnjih korakih, ki ne bodo le zniževala nedavna nova bremena na področju energetske oskrbe industrije, temveč naj bi pomenila dejansko nižja bremena kot še pred letom ali dvema. Današnja napoved znižanja prispevka je dobro znamenje za konkurenčnost gospodarstva, za delovna mesta in tudi za tuje investicije, saj so mnoga od najbolj prizadetih podjetij izvozniki in / ali v tuji lasti.

 

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.