Mediji

Arhiv: Kisik za gospodarstvo!


mag. Samo Hribar Milič
predsednik GZS

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije GIZ in Združenje Manager so danes naslovili na Vlado RS in predsednico mag. Alenko Bratušek dokument skupnih zahtev: Kisik za gospodarstvo. S tem je bila v roku izpolnjena na julijskem sestanku sprejeta zaveza predstavnikov omenjenih šestih gospodarskih organizacij do Vlade RS.

Vsi podpisniki opozarjajo, da so gospodarske razmere v Sloveniji izjemno težke. Spopadamo se z negativno gospodarsko rastjo, nizko bonitetno oceno z vsemi finančnimi posledicami, naraščanjem javnega dolga, neuravnoteženimi javnimi financami, bančno krizo in krizo prezadolženega gospodarstva, ki ogrožata razvoj in konkurenčnost slovenskih podjetij. Brezposelnost je visoka, novih delovnih mest skorajda ni. Negotove gospodarske razmere in rigidna delavnopravna zakonodaja zmanjšujejo željo po zaposlovanju in povečujejo zaposlitveni krč.

Predvsem dva podatka zelo nazorno kažeta, kako slabe so razmere v gospodarstvu:

a. Gospodarstvo je v zadnjih štirih kriznih letih že izgubilo več kot 90.000 delovnih mest. Vlada RS ga v nasprotju z zavezami v koalicijski pogodbi kljub temu dodatno obremenjuje.
b. Opozarjamo, da je letos napovedan 2,4- do 2,6-odstotni padec BDP. V takšnih razmerah je dodatno obremenjevanje gospodarstva skrajno nevarno. Nevarno ni le za gospodarstvo, temveč posledično tudi za financiranje javnega sektorja, financiranje socialnih in zdravstvenih pravic, delovna mesta in s tem življenjski standard in eksistenco prebivalcev Slovenije.

Podpisniki predajajo Vladi RS v tem dokumentu zapisane skupne zahteve kot prispevek k novi ekonomski politiki v Sloveniji, za katero želimo, da bo pripravljena na podlagi jasnih meril in rokov. Zato od Vlade RS pričakujemo, da bo predstavnike gospodarstva vključila v delovne skupine za pripravo konkretnih ukrepov.

Ukrepi, ki jih predlaga gospodarstvo, so zajeti v štirih poglavjih:

  1. Davčna razbremenitev gospodarstva in davčna kultura
  2. Zagon razvoja in konkurenčnosti
  3. Strukturne reforme
  4. Sanacija bančnega sistema

Več podrobnosti o vsebini ukrepov bodo podpisniki sporočili v torek, ko bo tudi Vlada RS že podrobneje seznanjena z vsebino dokumenta.


Povezani prispevki: 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.