Mediji

Jedi iz kopriv in napitki iz rooibosa zmagovalci tekmovanja EcoTrophelija Slovenija 2013

Gornja Radgona, 26. avgust 2013 – GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) je na sejmu AGRA že peto leto zapored razglasila zmagovalce tekmovanja EcoTrophelia Slovenija 2013. Letos so razglasili 2 zmagovalca, enega v sklopu  študenti in enega v sklopu fizične osebe. Zmagovalec med študenti je projekt z naslovom Uvedba modula koprive na jedilnik slovenskih izobraževalnih inštitucij in domov za starejše ljudi, med fizičnimi osebami pa projekt Roispresso.

GZS-ZKŽP je tekmovanje EcoTrophelia Slovenija 2013 izpeljala v okviru aktivnosti na projektu Capinfood. Glavni cilj tekmovanja EcoTrophelia Slovenija s področja inovativnosti v živilskem sektorju je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti, razvoja novih živilskih proizvodov, predvsem pa timskega dela. Povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo z akademsko sfero in raziskovalci. Gre za dragoceno praktično izkušnjo, saj imajo študenti možnost razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja (tehnološki, senzorični, proizvodni, zakonodajno-pravni, finančni, okoljski in trženjski. Namen letošnjega tekmovanja pa je bil prepoznati tudi tiste izdelke z inovativnim potencialom, ki jih razvijajo tudi druge ciljne in posamezniki.

Nacionalna ocenjevalna komisija v sestavi dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP in predsednica komisije), mag. Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.), Anka Miklavič Lipušček (Mlekarna Planika d.o.o.), Janja Kokolj Prošek (MKO), Robert Grah (Pomurska gospodarska zbornica), Janja Leban (GZS-Služba za varstvo okolja) in Borut Zrim (Pomurski tehnološki park) je ocenila 4 izdelke, po dva v vsakem sklopu. O zmagovalcu je odločal seštevek ocen vseh članov komisije in sicer ocen pojasnjevalno-tehničnih dosjejev, javnih predstavitev in degustacije oziroma senzoričnih lastnosti posameznega izdelka.

V sklopu študenti je bil za zmagovalca razglašen projekt uvedbe različnih izdelkov na osnovi kopriv na jedilnik izobraževalnih ustanov in domov za starejše občane. Modul obsega pripravo sirupa, juhe, špinače in sadne solate iz koprive. Avtorja projekta sta Kaja Cigan in Hieronim Belak. Študenta bosta zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju EcoTrophelia Europe 2013, ki bo 6. in 7. oktobra 2013 na enem največjih mednarodnih živilskih sejmov ANUGA v Kölnu.

Zmagovalec v sklopu fizične osebe je projekt razvoja napitka imenovanega Roispresso, ki ga v osnovi tvori južnoafriška rastlina rooibos (Aspalanthus linearis) s posebno izbranimi zelišči in se ga lahko pripravlja na posebnih kavnih avtomatih v gostinskih lokalih. Ekipo sestavljajo Kostja Klabjan, Patricija Randl in Marijana Stjepovič.

***

Dodatne informacije:

Petja Šegatin 041 672 466, E-pošta: petja.segatin@gzs.si

 

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) je prostovoljna, samostojna in nepridobitna organizacija gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v dejavnosti pridelave in predelave kmetijskih in živilskih proizvodov, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije. ZKŽP združuje, zastopa in povezuje 300 kmetijskih in živilskih podjetij v odnosu do državnih organov in evropskih panožnih združenj.

CAPINFOOD – Izboljšanje podpornega okolja in zavedanja javnosti o pomenu inovativnosti živilskega sektorja JV Evrope preko transnacionalnega sodelovanja (www.capinfood.eu

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.