Mediji

Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti odpovedana

Konec avgusta sta Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala in Združenje delodajalcev Slovenije - Sekcija za gradbeništvo odpovedali Kolektivno pogodbo gradbenih dejavnosti (KPGD).

Predstavniški telesi obeh združenj ugotavljata, da obstoječa KPGD močno odstopa od standardov, ki jih določa zakon.

Odpoved je sindikatu vročena; v najkrajšem času bo tudi objavljena v Uradnem listu. Kolektivna pogodba tako velja do izteka odpovednega roka, torej do 14.12.2013. Po tem obdobju pa velja še šestmesečno zaščitno obdobje upoštevanja delovnopravnih standardov.

Upoštevajoč izjemno neurejene razmere na trgu gradbeništva v Sloveniji, kjer se na leto odpre in zapre preko 15% celotne populacije gradbenih podjetij; prisotnost sive ekonomije v dejavnosti; prevladujočo prakso javnih naročnikov, ki gradbena dela naročajo po kriteriju najnižje cene, kjer javni naročniki vsa tveganja preko neuravnoteženih pogodb vedno prenašajo na izvajalce, temu pa se pridružuje še izjemno nizka pravna varnost za poslovanje gradbenih podjetij v Sloveniji, je spoštovanje vsebine obstoječe pogodbe za gradbena podjetja - člane GZS in člane ZDS,preveliko breme.

V času zelo zahtevnih dogajanj na trgu gradbeništva v Sloveniji, ko imamo trenutno izjemno visoko povpraševanje na GOI projektih, ki pa bo trajalo le do konca leta, potem pa so stvari povsem nepredvidljive, je v podjetjih nemogoče vzdrževati primerne in stabilne kadrovske resurse skladno z zahtevami KPGD.

Sedanji način izvajanja javnih naročil v Sloveniji, ki danes v Sloveniji predstavljajo veliko večino trga, na katerih sodelujejo gradbena podjetja, daje veliko prednost podjetjem, ki niso zavezana k spoštovanju Kolektivne pogodbe; to vključuje tudi tuja podjetja. Ko se temu pridruži nemajhen obseg sive ekonomije v panogi, je jasno, da so podjetja podpisniki v izjemno neugodnem položaju v primerjavi z nepodpisniki in tujci.

Zato predstavniki podjetij članov obeh organizacijpričakujejo, da bodo sindikati odpoved razumeli kot poziv k razumnemu in odgovornemu ravnanju, da bomo dejavnosti in zaposlenim v njej lahko zagotavljali perspektivo in delovna mesta v slovenskih podjetjih. Obenem pa gre tudi za ponoven poziv državi, da je v tem procesu tudi ona dolžna prevzeti svoj del odgovornosti in začeti proaktivno reševati nakopičene probleme v slovenskem gradbeništvu. Peto leto smo priča izjemni kalvariji panoge in država doslej ni bila v stanju sprejeti niti ene konkretne odločitve, ki bi vodila k urejanju razmer.

Razmere, ki jih za poslovanje slovenskih podjetij v gradbeništvu omogoča naša država, so daleč pod svetovnimi standardi, ki jih za delovanje te panoge določa stroka. In to gradbenim podjetjem v Sloveniji izjemno omejuje pogoje za varno, stabilno in predvidljivo poslovanje.

Nova KPGD bi morala biti v znatno večji meri neposredno naslonjena na veljavno delovnopravno zakonodajo in predstavljati njeno nadgradnjo v posameznih specifikah povezanih s panogo.

Ker smo v času dinamičnih sprememb delovno pravne zakonodaje, je zato edino smiselno, da so vse te spremembe avtomatsko vsebovane tudi v KPGD z njihovim sprejetjem. Če ne na trgu prihaja, do prevelikih razlik med podjetji, ki jih pogodbe zavezujejo in tistimi, ki jih ne.

Za podpisnike kolektivnih pogodb se v kratkem še ne bo nič spremenilo. Veljavnost pogodbe se izteče s 14. 12. 2013.V nadaljnjem šestmesečnem obdobju pa bo čas za pripravo na novo kolektivno pogodbo. Ker so na potezi sindikati, pričakujemo njihov predlog, delodajalci pa se bomo seveda ustrezno in argumentirano odzvali.

PredsednikZGIGM GZS, Branko Selak l.r.
Predsednik SG ZDS, Lovrenc Krapež l.r.

Sporočilo za javnost: Sprejeta je bila odpoved Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.