Mediji

Srečanje predstavnikov gospodarskih zbornic in gospodarstvenikov s področja bivše Jugoslavije ob EP v košarki


Novinarska konferenca ob srečanju gospodarstvenikov
iz nekdanje Jugoslavije na GZS u

Ljubljana, 6. september 2013 – Prek 120 gospodarstvenikov s področja nekdanje Jugoslavije je ob današnjem rednem srečanju predsednikov gospodarskih zbornic s tega območja sodelovalo na bilateralnih poslovnih razgovorih. Dogodek v organizaciji GZS je potekal v času evropskega prvenstva v košarki EUROBASKET 2013, da bi osrednji športni dogodek v Sloveniji izkoristili tudi za mednarodno promocijo slovenskega gospodarstva in navezavo novih poslovnih stikov.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je povedal, da so srečanja med zbornicami z območja nekdanje Jugoslavije tradicionalna in je tokratno že 21. po vrsti. Skupna ocena predstavnikov zbornic je bila, da je »tudi naše sodelovanje pripomoglo k umirjanju političnih razmer med državami in razmahu gospodarskega sodelovanja.« Izrazil je prepričanje, da obstaja še veliko možnosti in priložnosti za dvig medsebojnega sodelovanja in poslovanja. Priložnosti vidi tudi za dvigovanje vloge gospodarskih zbornic pri urejanju poslovnega okolja, ekonomsko socialnih odnosov, dvigovanja konkurenčnosti »naših poslovnih okolij tako za nas same kot tudi za privabljanje neposrednih tujih investicij

Jasminka Trzun, podpredsednica Hrvaške gospodarske zbornice, je izpostavila pomen srečanj predstavnikov zbornic in poslovnih srečanj gospodarstvenikov ter izrazila pričakovanje po oblikovanju novih poslovnih partnerstev. Dosedanje izkušnje so pokazale, da je treba poslovno sodelovanje v regiji ohraniti, kar je dokazal primer Slovenije, in to velja tudi za Hrvaško po njenem vstopu v EU. Seveda pa se ji kot članici EU odpirajo tudi številne nove poslovne priložnosti.

Predsednik PKRS BIH, mag. Borko Djurić, je dejal, da so na sestanku predstavnikov zbornic v prvi vrsti razpravljali o vprašanjih konkurenčnosti gospodarstev. Je zagovornik zagotavljanja večje učinkovitosti javne administracije, ki mora biti v funkciji potreb gospodarstva. Pričakuje, da se bo dobra praksa srečevanj nadaljevala z nadgradnjo in dodatno okrepitvijo medsebojnega sodelovanja ter iskanjem novih poti za doseganja poslovnih ciljev. Zavzel se je tudi za skupne nastope na tretjih trgih.

Velimir Mijušković, predsednik PKCG, je kot prioriteto izpostavil poslovno povezovanje na bilateralni in multilateralni ravni. Režim medsebojnega poslovanja med državami na tem področju se je v zadnjih letih najprej z vstopom Slovenije, sedaj še Hrvaške v EU, nekoliko spremenil. Poudaril pa je, da gre za prostor, ki mora biti poslovno povezan, saj ima »največje možnosti, da smo skupaj konkurenčni napram ostalemu delu Evrope in sveta«. Zavzel se je za organizacijo skupnih nastopov na tretjih trgih, skupne sejemske nastope, poslovne forume, za oblikovanje konzorcijev ipd.

Raša Ristivojević, podpredsednik PKS, je poudaril pomen izmenjave informacij in izkušenj med predstavniki zbornic in dodal, da namera PKS še v jeseni organizirati podoben forum v Beogradu.

Stojmirka Tasevska iz UO PK MAK, je dejala, da je gospodarska krepitev regije »imperativ za vse nas in za vsako posamezno državo«. Sodelovanje med zbornicami predstavlja most povezovanja gospodarstev teh dežel. Potrebno je še okrepiti medsebojno sodelovanje, predvsem tudi višje oblike sodelovanja znotraj regije.

Podpredsednik VTK BIH, Nemanja Vasić, je povedal, da ima BIH negativno blagovno menjavo z vsemi državami bivše Jugoslavije, razen s Črno goro. Znotraj CEFTE so se zato dogovorili, da lahko še nekaj časa ohrani carinske ovire za industrijske proizvode, dokler se gospodarstvo nekoliko ne okrepi. Izrazil je upanje, da bo lahko čez leto ali dve poslovanje potekalo brez ovir.

Današnjega srečanja na GZSso se udeležili predstavniki okoli 50 podjetij iz BiH, Črne gore, Makedonije in Hrvaške ter 50 slovenskih gospodarstvenikov, ki so sodelovali na prek 180 bilateralnih poslovnih razgovorih.

Izjave gostov


mag. Borko Đurić
predsednik PKRS BIH

Velimir Mijušković
predsednik PKCG

Raša Ristivojević
podpredsednik PKS

Stojmirka Tasevska
UO PK MAK

Jasminka Trzun
podpredsednica HGK

Nemanja Vasić
podpredsednik VTK BIH

 ***

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.