Mediji

Ustanovljen Slovensko – ukrajinski poslovni svet

Ljubljana, 10. september 2013 – Ob obisku ukrajinskega zunanjega ministra Leonida Kozhare je bil na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) danes ustanovljen »Slovensko – ukrajinski poslovni svet«.

Ukrajinski zunanji minister Leonid Kozhara je v razpravi z gospodarstveniki dejal, da blagovna menjava med Ukrajino in Slovenijo sicer konstantno raste vse od leta 2009, vendar je potencial bistveno večji. Zato je treba izkoristiti vse razpoložljive instrumente za krepitev menjave. Izpostavil je podpis pridružitvenega in prostotrgovinskega sporazuma z EU v novembru, ki naj bi pozitivno prispeval k izboljšanju poslovne in investicijske klime v Ukrajini ter odprl vrata prenosu evropske zakonodaje in standardov v njihovo državo ter povečal transparentnost poslovanja.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je napovedal obisk gospodarske delegacije v Kijevu, kamor se odpravlja v nedeljo. Tam bo po njegovih besedah podpisan tudi sporazum o sodelovanju med GZS in ukrajinsko gospodarsko zbornico, organizirani pa bodo tudi bilateralni poslovni razgovori med gospodarstveniki obeh držav. Izrazil je pričakovanje po dobrem poslovnem sodelovanju v prihodnosti, h čemer naj bi prispeval tudi danes ustanovljeni slovensko-ukrajinski poslovni svet.

Dušan Olaj, DUOL, d.o.o., ki je bil danes izvoljen za predsednika novega poslovnega sveta, je dodal, da postaja Ukrajina vse pomembnejši trg za številna slovenska podjetja, ki jih velja izkoristiti. V izmenjavi izkušenj in poslovnih praks vidi tudi vlogo tega sveta.

Novi Slovensko-ukrajinski poslovni svet bo usmerjen zlasti v povezovanje podjetij, ki poslujejo ali želijo poslovati v Ukrajini, v izmenjavo izkušenj in poslovnih praks ter v iskanje možnosti za učinkovitejši, povezan nastop na ukrajinskem trgu. Cilj je tudi zagotoviti sodelovanje gospodarstva pri aktivnostih državnih institucij za krepitev tesnejšega gospodarskega sodelovanja in pri premagovanju morebitnih ovir med državama.

***

V lanskem letu je dosegla blagovna menjava med Slovenijo in Ukrajino prek 236,5 mio evrov, samo v prvih petih mesecih letošnjega leta pa blizu 107 mio evrov. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta se je izvoz povečal za 33,2% na skoraj 97 mio evrov, uvoz pa za 91,3% na 10 mio evrov.

Med glavnimi blagovnimi proizvodi v menjavi na strani slovenskega izvoza prednjačijozdravila za prodajo na drobno, druga letala in vesoljska vozila ter krvni preparati in cepiva, na strani uvoza pa jahte idr. plovila za šport, surovi svinec in zdravila za prodajo na drobno.

***

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.