Mediji

Arhiv: Gospodarska delegacija v Ukrajino

V nedeljo, 15. septembra, se na tridnevni obisk v Kijev odpravlja 20-članska gospodarska delegacija pod vodstvom predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), mag. Sama Hribarja Miliča.

20 gospodarstvenikov iz različnih panog (energetika in inženiring, kmetijstvo, kemija, farmacija, IT) v nedeljo potuje na tridnevni poslovni obisk v Kijev. V okviru gospodarske delegacije, s katero želimo še okrepiti poslovne stike med slovenskimi in ukrajinskimi podjetji, bo potekala poslovna konferenca ter pogovori s predstavniki ukrajinskih podjetij in institucij. Predvideno je tudi srečanje s predstavniki slovenskih podjetij v Kijevu in člani Slovensko-ukrajinskega združenja podjetnikov. Člani delegacije bodo obiskali in si ogledali eno največjih pekarskih podjetij v Ukrajini Kulinychi, s katerim tesno sodeluje novogoriški Gostol Gopan.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, bo imel dvostranske pogovore s predsednikom ukrajinske zbornice dr. Gennadiyem Chyzykovom in Anatoliyem Kinakhom, predsednikom Ukrajinske lige podjetnikov in industrialcev. Namen razgovorov je nadaljnja krepitev že sedanjega dobrega sodelovanja med institucijami.

Gospodarska zbornica Slovenije bo ob tej priložnosti podpisala sporazum o sodelovanju z ICC Ukraine (International Chamber of Commerce Ukraine).

Gospodarsko delegacijo organizirajo Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Ministrstvom za zunanje zadeve in Veleposlaništvom RS v Kijevu.

Obisk ukrajinskega predsednika

Predvidoma oktobra naj bi Slovenijo obiskal ukrajinski predsednik Viktor Janukovič z gospodarsko delegacijo.

Pred dnevi zaživel Slovensko – ukrajinski poslovni svet

V torek, 10. septembra, je bil ob obisku ukrajinskega zunanjega ministra Leonida Kozhare je bil na GZS ustanovljen »Slovensko – ukrajinski poslovni svet«. Usmerjen bo zlasti v povezovanje podjetij, ki poslujejo ali želijo poslovati v Ukrajini, v izmenjavo izkušenj in poslovnih praks ter v iskanje možnosti za učinkovitejši, povezan nastop na ukrajinskem trgu. Cilj je tudi zagotoviti sodelovanje gospodarstva pri aktivnostih državnih institucij za krepitev tesnejšega gospodarskega sodelovanja in pri premagovanju morebitnih ovir med državama. Več >>>

Blagovna menjava

Slovenija in Ukrajina imata tradicionalno dobre gospodarske odnose. Številna slovenska podjetja že uspešno poslujejo na tem 45-milijonskem trgu. Blagovna menjava med državama je lani presegla 230 milijonov evrov, s čimer smo se približali rekordnim vrednostim blagovnem menjave pred gospodarsko krizo. Slovenski izvoz je lani dosegel skoraj 220 milijonov evrov, s čimer se Ukrajina uvršča med dvajset najpomembnejših izvoznih trgov slovenskega gospodarstva. Priložnosti za krepitev sodelovanja je precej.

***

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.