Mediji

Minister za zdravje, ne minister za zdravstvo

GZS zahteva resno pripravo reforme v zdravstvu. Predlog interventnega zakona ministra za zdravje o financiranju zdravstva je povsem nesprejemljiv.

Gospodarska zbornica Slovenje (GZS) odločno zavrača reševanje zdravstvene blagajne z novimi prilivi, brez odprave anomalij v zdravstvenem sistemu in brez kakršnekoli resno pripravljene reforme zdravstva. Zadnji predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja je še toliko bolj nesprejemljiv, ker naj bi med drugim obremenil prihodke, ki nimajo nikakršne veze z zdravstvenim zavarovanjem (dividende in najemnine).

Pozivamo koalicijo in vse politične stranke, prav tako pa tudi stroko, da zavrnejo takšen predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja, kot je to poleti ob podobnem predlogu že bilo storjeno. Njegov predlog bi namreč vnovič polnil zdravstveno finančno luknjo na račun zavarovancev in gospodarstva, ki so zaradi krize že tako ali tako izjemno obremenjeni. Hkrati pa minister za zdravje ne ponuja nikakršnih rešitev za odpravo ključnih problemov v zdravstvu, kot so anomalije pri plačah, zaradi različne obremenjenosti zdravnikov, pri javnih naročilih, organiziranosti zdravstven mreže, ločitvi javnega zdravstva od zasebnega itn.

Takšno ravnanje ministra za zdravje je še zlasti neodgovorno do zavarovancev, to je zdajšnjih in potencialnih pacientov, in drugih, ki plačujemo prispevke v zdravstveno blagajno. Prav zavarovanci bi morali biti ministrova prva skrb. Zato je takšne predloge nujno treba ustaviti.

Navsezadnje menda nismo pred leti ministra za zdravstvo brez razloga preimenovali v ministra za zdravje.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.