Mediji

Nujna vlaganja v razvoj

Z namenom zagotovitve gospodarske rasti v Evropi je treba nujno obravnavati štiri prednostna področja. O tem se je strinjalo prek 200 predstavnikov gospodarskih zbornic iz Evrope in drugod, ki so se v sredo, 16. oktobra, zbrali na Gospodarskem forumu EUROCHAMBRES v Istanbulu.

Start-upi – Predstavniki zbornic so izpostavili specifike in potrebe inovativnih start-upov ter dinamičnih mladih podjetij; zlasti v smislu financiranja in znanj. Gospodarstveniki naj vlagajo v druga podjetja kot »poslovni angeli« za novo gospodarstvo. Poudarili so tudi nujnost po reformi nacionalnih izobraževalnih sistemov, pri tem pa posebej izpostavili zagotavljanje finančne, ekonomske in digitalne pismenosti ter pridobivanje znanj glede sprejemanja odločitev in inovativnosti.

Internacionalizacija – Podjetjem je treba zagotoviti najboljša orodja za nastope na domačem in na mednarodnih trgih. Države članice morajo združiti moči za izboljšanje stroškovne učinkovitosti in povečanje finančnega vzvoda. Internacionalizacija se začne doma. Podpora malim in srednjim podjetjem (MSP) ter medkulturno usposabljanje jih bosta spodbudili tudi k nastopanju na tujih trgih.

Žensko podjetništvo – Nujna je sprostitev evropskega podjetniškega potenciala, predvsem med ženskami. Žensko podjetništvo je treba obravnavati predvsem z ekonomskega idika. V ta namen zbornice predlagajo nadaljnji razvoj digitalnih orodij v podporo podjetnicam.

Industrija - Zbornice so poudarile pomen trajnostne reindustrializacije Evrope. Nujno je treba okrepiti vlogo MSP v industriji. Pri tem so zagovarjale poudarek na zagotavljanju R&R ter mehanizmov za podporo inovativnosti. Institucijam EU so predlagale, da podprejo proizvajalce s politikami na področju energetike in podnebnih sprememb.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.