Mediji

Bo transparentnost v Sloveniji zagotovil demos ali trojka?

dr. Franci Demšar ob predstavitvi knjige Transparentnost in skrb za denar davkoplačevalcev.


 Ljubljana, 5. december 2013 - Ob predstavitvi knjige Transparentnost avtorja Francija Demšarja so gostje okrogle mize, ki jo je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), spregovorili o aktualnih dogodkih v Sloveniji, povezanih s transparentnostjo in bojem proti korupciji.

Dr. Franci Demšar, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost, je predstavil svojo knjigo Transparentnost. Vsebino je ilustriral z uvodno zgodbo o mesečnem nakupu 80 litrov viskija na ministrstvu za obrambo ter ob tem izpostavil, da je treba znotraj institucije s kontrolo in notranjim redom zagotoviti, da ne bo prihajalo do korupcije. Za izvajanje transparentnosti so po njegovih besedah bistveni trije elementi – finančna transparentnost, transparentnost instrumentov in postopkov ter transparentnost rezultatov. Predstavlja si, da je v Sloveniji možno zgraditi sistem, kjer osnovni elementi transparentnosti delujejo. Po njegovem prepričanju bi moralo biti to zapisano tudi v Ustavo.

Sledila je okrogla miza o aktualnih dogajanjih, povezanih s transparentnostjo in bojem proti korupciji. Namestnica predstojnika katedre za ekonomijo na EF v Ljubljani, prof. dr. Polona Domadenik, je dejala, da je od kritične javnosti odvisno, kdaj se bo padec Slovenije na lestvici Transparency Internationala ustavil. Korupcije je v sistemu precej od nekdaj, a sedaj jo bolj zaznavamo, predvsem od leta 2000 je bolj očitna. »Očitno se tisti, ki so se te zgodbe šli, niso bali, da bi se jim kaj zgodilo«. Vsi iščemo prave vodje. Da bi prišli do njih, je treba zagotoviti delovanje vseh treh vej oblasti. Vodja mora biti po njenem mnenju prvi, ki je za zgled. »Zdaj nimamo takih, ki bi lahko bili zgled podrejenim«. Več kot je politično imenovanih nadzornikov v podjetjih, nižja je njihova produktivnost, je še poudarila. Kljub temu verjame, da bo po demokratični poti prej ali slej prišlo do izvolitev vodij, ki bodo zagotovili večjo transparentnost.

Dr. Igor Šoltes, strokovnjak za javna naročila in revizije, je na vprašanje Gorana Novkovića iz GZS glede javnih naročil odgovoril, da ta niso dosegla svojega namena, za katerega so bila v 80ih letih uvedena. Ne znamo niti meriti njihove uspešnosti in gospodarnosti. Razpisi so po njegovem mnenju predstava za javnost. Vprašanje je le, če bo ta reagirala ali ne. Slovenija je majhen trg in ni za pričakovati, da bi pri nas veljala povsem enaka načela kot drugje. V drugih državah morda večkrat pride do sodnega epiloga. Pri nas pa je videti, »da smo zelo zaščitili zasebne finance, javne pa smo prepustili pašniku«. Šele v zadnjem času smo začeli v zakonodajo vnašati člene, ki ščitijo javne finance, a bistveno prepozno. Trojka zahteva absolutno transparentnost z absolutnim nadzorom nad izdatki. Za enkrat imamo veliko prepisov, ki se jih ne držimo, tudi zlatega pravila ne. Vsak dan gledamo, kako ga kršimo, je dejal Šoltes. Pridobiti je treba notranje zaupanje, pa tudi mednarodno. Kriminal sicer ni le v gospodarskih družbah, je tudi v javnem sektorju. Če ne bomo vzpostavili reda in discipline, ne bo nič. »Danes imamo absolutno več zakonov, ki govorijo o transparentnosti in absolutno manj transparentnosti«.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je glede na očitke javnosti glede nagrajencev GZS, ki se pogosto pojavljajo v javnosti, dejal, da GZS te nagrade podeljuje že od leta 1969, pri čemer med kriteriji za izbor upošteva izjemne poslovne in finančne rezultate za zadnjih 5 let, poleg tega pa tudi kriterije, kot so družbena odgovornost, okoljska ozaveščenost, usmerjenost v izvoz ipd. Posebej smo pri letošnjih nagrajencih preverili, da niso v kakršnih koli kazenskih postopkih. Pri tem pa je poudaril, da nikakor ne vemo, kaj bo z nagrajenci GZS čez nekaj let. Tudi tisti 4 nagrajenci, ki so danes obsojeni, so tedaj nagrado zaslužili. Nagrad za nazaj ne moremo odvzeti, ker tega ni v pravilih. Za to rabimo pravno državo, da bo neodgovorno, nezakonito in netransparentno ravnanje sankcionirano. Sicer pa po Hribar Miličevem mnenju transparentnost sama za sebi ni dovolj, da bomo učinkoviti, pošteni in racionalni. Zakonov je dovolj, le izvajajo se ne.

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.