Mediji

Vladimirska pokrajina z odprtimi priložnostmi za slovenska podjetja

Ljubljana, 18. december 2013 – Na današnjem poslovnem srečanju ob obisku delegacije iz Vladimirske pokrajine pod vodstvomguvernerke Svetlane Orlove so se udeleženci seznanili z gospodarstvom te pokrajine, perspektivnimi panogami ter priložnosti, ki jih slovenskim podjetjem nudi za sodelovanje. Srečanje je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Sloveniji in Slovensko – ruskim poslovnim svetom.

V svojem nagovoru je mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, izpostavil, da sta Slovenija in Rusija vsako leto bolj povezani, tako gospodarsko, kulturno, kot tudi znanstveno ... Približujemo se 1,5 mrd evrov vredni blagovni menjavi. Vsak obisk pomeni nadaljnjo priložnost, da izpolnimo zavezo, da do 2016 dosežemo menjavo v vrednosti 2 mrd. evrov. Medsebojno zaupanje, ki je plod dosedanjega sodelovanja, nas navdaja z največjim optimizmom, je še povedal in napovedal slovensko izhodno gospodarsko delegacijo v Vladimirsko pokrajino v maju 2014.

Guvernerka Svetlana Orlova je podrobneje predstavila Vladimirsko pokrajino. Poudarila je, da imata Vladimirska pokrajina, ki ima ugoden geostrateški položaj v evropskem delu Rusije, in Slovenija veliko skupnega. Izpostavila je tehnološke parke, industrijske cone in inkubatorje. V zadnjem času je bilo ustanovljenih 56 novih podjetij z več tisoč novimi delovnimi mesti. Med drugim so zagnali proizvodnjo avtomobilov in avtobusov na plin. Posebno pozornost namenjajo malemu gospodarstvu. Ta segment sicer v Vladimirski pokrajini ni tako velik kot v Sloveniji, vendar se je v zadnjih petih letih zelo razvil. Gospodarstvo je navezano na inovacije, zavzemajo se za vzpostavitev dobrih poslovnih pogojev za tuje investitorje. Kot perspektivne panoge je navedla logistiko, farmacijo, električni inženiring, strojegradnjo, gradbeništvo in proizvodnjo gradbenega materiala, turizem in živilsko industrijo. V pokrajini že danes delujejo 4 slovenska podjetja. Slovenske gospodarstvenike je povabila na gospodarski forum, ki ga organizirajo v naslednjem letu.

Ruski veleposlanik v Sloveniji, dr. Doku Zavgajev, je dejal, da sodi Slovenija med perspektivne strateške partnerje Rusije. Ob upoštevanju blagovne menjave na prebivalca je med petimi največjimi partnerji. V primerjavi s Slovenijo malo gospodarstvo ni tako razvito. Zato tu vidi še velik razvojni potencial..

Vladimir Lebedjev, generalni direktor Odprte delniške družbe Kovrovska elektrostrojniška tovarna, je predstavil podjetje, ki deluje že 115 let in ponuja delo več kot 100 podjetjem v Rusiji. S slovenskimi podjetji doslej ne sodelujejo, vendar verjame, da obstajajo za to številne priložnosti.

Izkušnje slovenskega podjetja s poslovanjem v Vladimirski pokrajini je prikazal Jure Zupin, generalni direktor Juteks Ru d. o. o., ki je poudaril, da Juteks preko 80% produkcije prodaja v Rusiji. Kot prednosti poslovanja v Vladimirski pokrajini je izpostavil odlično poslovno okolje in lokacijo, nizke stroške energentov ter izobraženo delovno silo. Lokalne oblasti podpirajo izobraževanje. Kot je povedal Zupin, so skupaj pripravili že nekaj programov za kadre. Na obrobjih mest je na razpolago zemlja za green-field investicije in industrijske parke. Infrastruktura je učinkovita, birokratske zahteve nizke. Dodal je, da je Vladimirska oblast med najuspešnejšimi tudi na nivoju Ruske federacije.

Predstavljena sta bila tudi agroindustrijski in turistični sektor Vladimirske pokrajine. Tako je Vladimir Kuznecov, predsednik Kmetijske zadruge Krasnoselsko, povedal, da 22% prebivalstva živi na podeželju. Kmetijstvo zaposluje 21.000 ljudi. Delež kmetijstva in prehrambene industrije v regijskem BDP je 6,3%. V zadnjih letih je bilo največ sprememb na področju živinoreje, kamor se kmetijstvo prvenstveno orientira. Guvernerka Orlova je dodala, da je kmetijstvo njihova zelo pomembna panoga. Situacija se je od začetka nacionalne podpore zelo izboljšala. Tovarne so opremljene z najsodobnejšo tehnologijo, izpostavila je tudi ekološko prehrano.

Svetlana Meljnikova, generalna direktorica Vladimirsko-Suzdalskega muzeja-rezervata, je povedala, da ima Rusija veliko arhitekturnih in drugih čudes. Muzej sodi med najpomembnejše v Rusiji, letno ga obišče okoli 1,4 mio turistov.

V okviru dogodka sta Uprava Vladimirske pokrajine in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS podpisali Sporazum o sodelovanju. Sledili so poslovni razgovori predstavnikov slovenskih in ruskih podjetij.

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.