Mediji

APEL: GZS zahteva urgentno popravilo mostov

Omejitev prevozov nad določeno težo na 15 lokacijah v Sloveniji, ki se bo zaradi dotrajanosti mostov zgodila od sredine do konca januarja, bo povzročila logistični infarkt za številna majhna, srednja in velika podjetja.

V gospodarstvu, posebej vprizadetih podjetjih, smo ogorčeni nad delovanjem ministrstva, ki na račun varčevanja opušča sistem optimalnega vzdrževanja in varnosti cestne infrastrukture.

Zahtevamo, da se k sanaciji ključnih mostov v državi pristopi takoj, da se sprejmejo urgentni in sistemski ukrepi ter zagotovijo ustrezna sredstva, da seti objekti takoj usposobijo za varen nadaljnji promet vseh tovornih vozil.

Združenje za promet GZS je bilo s strani Direkcije RS za ceste obveščeno, da bo direkcija do konca januarja 2014 na petnajstih lokacijah državnih cest omejila promet vozil nad določeno težo. Razlog za to je dotrajanost mostov, prek katerih ni več možno varno prevažati tovorov nad 7,5, 20, 25 ali 30 in več ton. Ukrep naj bi bilo potrebno izvesti, ker je redni in glavni pregled mostov na teh odsekih pokazal, da so objekti dotrajani do te mere, da je ogrožena prometna varnost težjih vozil.

Opozarjamo, da je takšno ravnanje s ključnimi objekti, ki omogočajo nemoteno dobavo in izdajo izdelkov slovenskih podjetij izrazito neodgovorno ravnanje in bo povzročilo veliko škodo. Ne le prevoznikom, tudi ostala prizadeta podjetja so nad ukrepom ogorčena. Brez dvoma gre za posledice nekajletnega pavšalnega varčevanja pri vzdrževalnih delih na cestni infrastrukturi, ki ga ni mogoče spregledati. Zato je tem manj sprejemljivo, da Ministrstvo za infrastrukturo in prostor ni ukrepalo pravočasno.

Z zornega kota odgovornosti Direkcije za varnost v prometu in varnosti seveda ukrep več kot razumemo. Ni pa sprejemljivo, da je do tega sploh prišlo. S tem bo povzročen logistični infarkt za mnoga mala in srednja podjetja, pa tudi za največje izvoznike in velike infrastrukturne objekte v gradnji.

GZS
Služba za strateško komuniciranje

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.