Mediji

Zlata priznanja za odlične pekovske izdelke v letu 2014 je prejelo 74 izdelkov

Ljubljana, 13. februar 2014 –  Sekcija za pekarstvo, ki deluje v okviru GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, je danes podelila zlata priznanja za odlično kakovost. Ocenjevanje je za pekovska podjetja zelo pomembno, saj priznanja vsako leto bolj cenijo tudi potrošniki.  

Ocenjevanje kakovosti kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva ter testenin je Sekcija za pekarstvo, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, organizirala že štirinajstič po vrsti. Cilj vsakoletnega ocenjevanja je potrditi odlično kakovost pekovskih izdelkov, za katere proizvajalci menijo, da so vredni zlatega odličja. Zlata priznanja med pekovskimi podjetji pridobivajo znak prestiža saj se izkazujejo s privlačnim izgledom, kakovostno sredico in skorjo ter odličnim vonjem in okusom. Ker potrošniki po njih vsako leto bolj povprašujejo, izdelki z zlatim pečatom odpirajo poti tudi do trgovskih polic.  

Štiričlanska komisija je ocenjevala senzorične lastnosti izdelkov, zunanji izgled, lastnosti skorje in sredice ter vonj in okus. Izdelki, ki so zadostili kriterijem odlične kakovosti in so dosegli zadostno število točk, so danes na Gospodarski zbornici prejeli zlata priznanja.  Odlične pekovske izdelke podjetja lahko oglašujejo skozi celo leto, komisija pa nagrajenim izdelkom na prodajnih policah, v drugi polovici leta, še enkrat, nenapovedano preveri kakovost. Zlata priznanja je letos prejelo 74 pekovskih izdelkov, od tega 52 vrst kruha, 6 vrst pekovskega in 8 vrst finega pekovskega peciva, 6 vrst čajnega peciva ter dve vrsti testenin.

V uvodnem pozdravu je predsednik GZS mag. Samo Hribar Milič povedal, da imamo na številnih področjih, tudi v branži agroživilstva, »podjetja, ki so globalno konkurenčna, nadvse družbeno odgovorna in razvojno perspektivna« ter dodal, da podjetja v tem trenutku opozarjajo vse socialne partnerje, da »rabimo hitre spremembe, pravočasne spremembe in natančen posluh za predloge, ki jih dajemo, kaj vse je treba spremeniti, če hočemo, da bo tudi v prihodnje dovolj kruha za vse v Sloveniji in bo tako kvaliteten kot je ta, ki je danes razstavljen.« Čestital je vsem nagrajencem ter dodal, da smo ponosni na to, kar proizvajajo, da poslujejo še vedno relativno zelo uspešno ter se razvijajo z izostrenim posluhom za potrebe trga, za spremembe pričakovanj kupcev ter tržnih pogojev.

Minister mag. Dejan Židan, ki je podelil priznanja, je spregovoril o spreminjanju potrošniških navad državljank in državljanov, izzivu, za katerega verjame, da ga bodo sprejeli tudi kot svoj osebni poslovni izziv. Izrazil je zadovoljstvo, da je po večletni kampanji že uspelo, da vedno več kupcev išče domače proizvode, predvsem pa ga veseli, da znajo tudi že sami definirati, kaj je slovenski proizvod. To ni le tisti, ki je spečen v slovenski peči, temveč je produkt, ki v največji možni meri temelji na slovenski surovini. Vsem današnjim in prihodnjim zmagovalcem je zaželel, da se zavedajo, »da smo po velikosti pač kakršni smo, po kakovosti pa smo lahko prvaki!«

Predsednik Sekcije za pekarstvo Janez Bojc, ki prihaja iz Skupine Žito, je poudaril pomen kakovosti: »Ko govorimo o kakovosti izdelkov, govorimo o njihovem stanju, v katerem izdelki s svojimi značilnostmi zadostijo zahtevanim kriterijem. Kakovostni izdelki torej ne bi smeli biti privilegij, ampak pravilo

Udeležence podelitve in prejemnike priznanj je pozdravila tudi generalna sekretarka Evropskega združenja za pekarstvo, Susanne Döring, ki je dejala: »Med trendi, ki jih upoštevajo industrijske pekarne, so na prvem mestu jasne informacije in izdelki za zdrav življenjski slog.« 

Prof. dr. Peter Raspor iz Univerze na Primorskem je udeležencem predstavil še kratko predavanje o kruhu z naslovom »Človek in kruh: drobtinica, rezina in hlebec«.

Na ogled je bila tudi razstava vseh nagrajenih izdelkov.

***

Dodatne informacije in fotografije razstave:

Jana Ramuš, sekretarka Sekcije za pekarstvo, telefon 01 5898 250, e-pošta: jana.ramus@gzs.si
Petja Šegatin, svetovalka za odnose z javnostmi, telefon 01 5898 292, e-pošta: petja.segatin@gzs.si

pripone/39704/zlata priznanja vsi.pdf


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.