Mediji

GZS za čim hitrejše sprejetje novega zakona o davku na nepremičnine – vendar s pravičnejšo obdavčitvijo realno ovrednotenih nepremičnin

 

Podrobnejših razlogov za razveljavitev Zakona o davku na nepremičnine na GZS še ne poznamo. Dejstvo pa je, da bo v proračunu nastala 200-milijonska luknja in dvom, ki veča nezaupanje v državo.

 

V gospodarstvu smo nad negativnimi odzivi tujih finančnih trgov, do katerih bo nedvomno prišlo, zaskrbljeni. Od vlade, ki mora zapolniti finančno in psihološko luknjo prav zato pričakujemo, da kar se da hitro oblikuje nove rešitve za nujno, a pravičnejšo obdavčitev nepremičnin.

Nujni so pametni posegi tako v zakon o davku na nepremičnine kot v zakon o množičnem vrednotenju, ki bodo odpravili anomalije sedanjega sistema NUSZ in napake pri množičnem vrednotenju, zaradi katerih bi bili med drugim sektor turizma in energetike enormno obdavčeni.

Pri tem pričakujemo, da se Vlada in politika zavedata, da gospodarstvu novih bremen ne smeta naložiti, in da morata pri pripravi zakonov in njihovem izvajanju bolj poslušati in vključiti stroko kot doslej.

Za državo in za politiko »padec« zakona o davku na nepremičnine pomeni jasen signal, da bo treba sprejeti nepopularne, a neizbežne ukrepe za zmanjšanje odhodkov. Pri tem pa je treba upoštevati, da s tem ne bo prizadeto komaj začeto oživljanje gospodarske rasti.

Zagotovo težka naloga! Brez odločnih strukturnih sprememb vzdržnih rešitev na daljši rok ne bo mogoče doseči.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.