Mediji

Do manjšega tveganja, večje varnosti in učinkovitost z novim plačilnim instrumentom BPO

V četrtek, 24. aprila 2014, je v prostorih Gospodarske zbornice Slovenija potekala konferenca, kjer je bil predstavljen nov plačilni instrument BPO (Bančna plačilna obveza), s pomočjo katerega bodo slovenska podjetja lahko poslovala z manjšim tveganjem, bolj varno in učinkovito. V tujini orodje uporabljajo najuspešnejše multinacionalne korporacije, ki že beležijo prednosti uporabe novih produktov in storitev za upravljanje likvidnosti in obvladovanje tveganj v multi-bančnem sistemu, v Sloveniji pa so bila enotna pravila za bančno plačilno obvezo in instrument BPO predstavljena prvič.

Navzoče je nagovoril mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS in Nacionalnega odbora ICC Slovenija, ki je poudaril, da je konferenca odlična priložnost za seznanitev slovenskih podjetij z najnovejšim finančnim instrumentom. Hribar Milič je izpostavil, da na GZS prvič gostimo poglobljeno predstavitev pomembnega novega plačilnega instrumenta, ki ga svetovni in domači poslovni praksi priporoča Mednarodna trgovinska zbornica. Dogodek sodi v niz dogodkov in dokumentov, kot so Agenda 46+, Kisik za gospodarstvo, Izhodišča za socialni pakt in izhod iz krize, ki jih na GZS pripravljamo v skupni skrbi za uveljavitev takšnih pogojev poslovanja, da bodo podjetja in banke lahko normalno poslovale. 

Blaž Brodnjak, član uprave NLB, pa je dodal, da je odprta in proaktivna komunikacija s strankami ter sledenje tržnim novostim v mednarodnem okolju nujen pogoj za konkurenčno podporo bančnega sektorja slovenskim podjetjem. Povedal je, da je NLB prva vzpostavila delovanje produkta BPO. Po besedah g. Brodnjaka so to instrumenti, ki so učinkovita podpora zlasti pri delovanju podjetij na mednarodnem, predvsem pa tudi na lokalnem trgu. Zato je v imenu Združenja bank Slovenije, NLB in v imenu vseh organizatorjev predstavitve, povabil podjetja in kolege iz drugih bank, da ta novi, učinkovit instrument začnejo uporabljati.

 

Možnosti uporabe v praksi sta predstavila priznan tuj strokovnjak Urs Kern, odgovoren za prodajo, trgovino in dobavno verigo proizvodov SWIFT, ki zagotavlja strokovno podporo za uporabo BPO in Helena Belingar, direktorica Sektorja za dokumentarno poslovanje v NLB in predsednica Odbora za dokumentarno poslovanje pri ZBS. Urs Kern je poudaril, da uporaba instrumenta BPO dokazano zmanjša stroške in poveča preglednost plačil. Svoje govor je podprl z izkušnjami tistih, ki instrument že uporabljajo v tujini. Predstavil je prednosti uporabe BPO za podjetja, kot so hitrost, fleksibilnost in pomembno zmanjšanje števila dokumentov in s tem stroškov. Helena Belingar, je za konec primerjala BPO z ostalimi instrumenti in predstavila izkušnje, ki jih ima NLB z uporabo instrumenta. Svoje predavanje je zaključila z odzivi, ki jih na trgu pričakujemo v Sloveniji.

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.