Mediji

Čezatlantsko trgovinsko in investicijsko partnerstvo (TTIP) – za gospodarsko rast in nova delovna mesta

Ljubljana, 5. maj 2014 - O trenutnem stanju pogajanj med EU in ZDA, vplivu TTIP na ameriško in evropsko gospodarstvo ter priložnostih je tekla razprava na današnjem srečanju predstavnikov slovenskega gospodarstva s predstavnico Ameriške misije pri EU na Gospodarski zbornici Slovenije.
 
Elena Bryan, višja trgovinska predstavnica Ameriške misije pri EU, je uvodoma izpostavila, da bo sporazum, ko bo sprejet, predstavljal največjega svoje vrste, saj ga sklepata partnerja z največjo medsebojno menjavo na svetu. EU in ZDA skupaj dosegata 50% svetovnega BDP in 30% svetovne trgovine. Dnevna menjava blaga in storitev presega 2 mrd evrov. Osnovni namen sporazuma je okrepitev gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest. Bryanova je poudarila, da igralci na svetovnem trgu niso isti kot pred 20 leti, vstop novih igralcev pa spodbuja k iskanju novih priložnosti za dvig konkurenčnosti in učinkovitosti. Skupni cilj je sprejetje sporazuma, ki bo temeljil na visokih standardih in pravilih in ga bosta obe strani lahko politično podprli.
 
Usmerjen je na štiri področja: dodatno liberalizacijo trgovine v smislu odprave carinskih in necarinskih ovir; oblikovanje investicijskega sporazuma na visokih standardih in pravilih; odpravi razlik v tehničnih ureditvah, standardih in postopkih pridobivanja dovoljenja za trg; globalno pomembnih zadevah, ki predstavljajo skupne izzive in težave, s katerimi se soočamo, kot so okoljevarstvo, delovanje državnih podjetij na področjih, kjer sicer delujejo zasebna.  
 
Po besedah Bryanove je sporazum v veliki meri namenjen malim in srednje velikim podjetjem (MSP), ki predstavljajo hrbtenico gospodarstev na obeh straneh oceana. Že na začetku je bila oblikovana posebna pogajalska skupina, ki je usmerjena na MSP.
 
Kdaj bo sporazum sprejet, ni mogoče natančno povedati, časovnica bo odvisna predvsem od njegove vsebine, pri čemer pa se tako EU kot ZDA zavedajo, da naj bi bilo to čim prej. 
 
 
 
 
 
***
Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136
 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.