Mediji

Pri oblikovanju energetskih politik je nujno sodelovanje držav in regij

Ljubljana, 19. maj 2014 – V Ljubljani danes poteka konferenca z naslovom »Razmislek o energetiki – nujnost sodelovanja energetskih politik«, ki jo organizirata Slovenski nacionalni komite Svetovnega energetskega Sveta (SNK WEC) in Energetska zbornica Slovenije v sodelovanju z WEC London. Osrednja pozornost domačih in tujih energetskih strokovnjakov in odločevalcev je usmerjena v aktualno stanje evropske energetske politike in potrebne spremembe pri oblikovanju naše skupne energetske prihodnosti.

Evropsko in svetovno gospodarstvo postajata vse močneje prepletena, gospodarska rast pa neposredno vpliva na večjo porabo energije. »Evropsko gospodarstvo, ki je izpostavljeno globalni konkurenci, potrebuje dolgoročno stabilno usmerjenost svoje energetike. Na tem področju imamo še veliko dela. Začrtali smo sicer skupne smeri evropske energetike, ki se zrcalijo v zakonodaji, energetsko-podnebnih ciljih in odnosih s tretjimi državami. Vendar se gospodarske razmere v osemindvajsetih državah EU močno razlikujejo. Zato se razlikujejo tudi nacionalne energetske politike,« poudarja Franc Žlahtič iz Slovenskega nacionalnega komiteja Svetovnega energetskega Sveta (SNK WEC) in dodaja, da primeri v EU kažejo, kako enostranski ukrepi posamezne države vplivajo na razmere v sosednjih državah. Na področju energetike je nujno sodelovanje in to velja še posebej za evropske države, ki mejijo z državami ali regijami s pomembnimi zalogami virov energije oziroma potmi za tranzit energentov.

Pet domačih in trinajst tujih energetskih strokovnjakov in odločevalcev, med njimi Hans van Steen z Direktorata za energijo Evropske komisije, Einari Kisel iz WEC London, Bojan Kumer, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor, energetski strokovnjaki Prof. Jean Michel Glanchart, Prof. Anna Galkina, Romana Jordan, Gerald Stang, Stefan Ulreich, Beate Raabe, Goran Granič, France Križanič, Marko Senčar ter Marjan Eberlinc z Energetske zbornice Slovenije na današnji konferenci razpravljajo o nujnosti sodelovanja pri oblikovanju nacionalnih in evropske energetske politike. Strinjajo se, da energetski programi ne morejo biti omejeni niti z nacionalnimi mejami držav, niti z mejami EU. Priprava in uresničevanje nacionalnih energetskih politik brez dialoga s sosednjimi državami in regijami sta lahko učinkovita in uspešna le na kratki rok. Če se želimo izogniti konfliktom, je nujno konstruktivno sodelovanje držav na področju oblikovanja energetskih politik.

Letošnja konferenca »Razmislek o energetiki – nujnost sodelovanja energetskih politik«je nadaljevanje mednarodnih strokovnih razprav, ki so se v organizaciji Slovenskega nacionalnega komiteja Svetovnega energetskega Sveta (SNK WEC) in Energetske zbornice Slovenije pod skupnim naslovom Razmislek o energetiki (Energy Policy Considerations) začele septembra 2013.

Dodatne informacije o konferenci: www.energypolicyconsideration.si

Celotni sporočilo je objavljeno tudi v pripetem dokumentu.


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.