Mediji

Odprte poslovne priložnosti na afriški celini

Ljubljana, 20. maj 2014- Naložbene priložnosti in krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in afriškimi državami so tema konference za slovenske gospodarstvenike, ki poteka v okviru 3. Mednarodnega Dneva Afrike danes na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, je uvodoma potrdil zanimanje slovenskega gospodarstva za sodelovanje z afriškimi državami. Trenutna menjava je relativno nizka, zato je treba še veliko narediti, da bi jo okrepili, za kar pa vidi številne priložnosti in velik potencial. Slovenija lahko predstavlja zanimivo vstopno točko za afriška podjetja na trg EU oz. tudi širše. Ob tem je omenil tudi vlogo in pomen Luke Koper. Poudaril je, da imamo proizvode in storitve, infrastrukturo, znanje in kompetence, primanjkuje pa informacij o dogajanju v Afriki. Treba je okrepiti mrežo diplomatskih predstavništev v Afriki ter stike z afriškimi diplomatskimi predstavništvi v EU, ki pokrivajo tudi Slovenijo.

Dr. Stanislav Raščan, veleposlanik, generalni direktor za gospodarsko diplomacijo, Ministrstvo za zunanje zadeve RS, je med področji, kjer je po njegovem mnenju največ priložnosti za krepitev sodelovanja, izpostavil energetiko, alternativne vire energije, varstvo okolja, upravljanje z odpadnimi vodami ter z odpadki, IKT, gradbeništvo in inženiring, kovinsko predelovalno industrijo, agroživilsko industrijo ter turizem.

V nadaljevanju današnjega dogodka potekajo štirje paneli, ki bodo osvetlili priložnosti gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Marokom, Slovenijo, Ugando, Nigerijo in Gvinejo-Bisao, predstavili povezovanje Afrike z Evropo »Europe for Africa Africa for World project« ter na okrogli mizi omogočili razpravo z veleposlaniki afriških držav, akreditiranih v RS.

Dogodek organizira Klub nekdanjih slovenskih veleposlanikov, v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve, Mednarodnim centrom za promocijo podjetij (ICPE), Slovenskim društvom za mednarodne odnose, Gospodarsko zbornico Slovenije, Ministrstvom za obrambo, Ministrstvom za notranje zadeve in z Društvom Afriški forum.

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.