Mediji

Gospodarska delegacija na poti v Turkmenistan 21 – 24. julij 2014

Ljubljana, 21. julij 2014 – Predstavniki šestih slovenskih podjetij ter Gospodarske zbornice Slovenije danes odhajajo na poslovni obisk v Turkmenistan. Delegacijo pod vodstvom predsednika RS Boruta Pahorja  organizira Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z MZZ in veleposlaništvom v Moskvi. V času obiska bo GZS podpisala sporazum o sodelovanju z Gospodarsko zbornico Turkmenistana.
 
Slovenski gospodarstveniki se bodo v torek srečali s turkmenistanskim predsednikom, ter predstavili svoje projekte, za katere si prizadevajo v tej srednjeazijski državi. V sredo bodo najprej potekali bilateralni razgovori slovenskih in turkmenistanskih poslovnežev v organizaciji Gospodarske zbornice Turkmenistan, zatem pa bodo slovenski gospodarstveniki obiskali predstavništvo Krke d.d. v Ašgabadu. V popoldanskem času imajo organizirane individualne programe.
 
V delegaciji sodelujejo predstavniki podjetij Krka, Duol, Riko, Gostol-Gopan, Comita in Iskratel. Večina teh podjetij že konkurira na turkmenistanskih razpisih in je tik pred ali zelo blizu podpisa sporazuma. Tako so se na primer v podjetju Gostol-Gopan konec letošnjega marca prijavili na razpis, ki predvideva izgradnjo šestih pekarn, pri čemer je ocenjena vrednost posla 80 milijonov USD. Iskratel je v Turkmenistanu že uspešno zaključil prvi projekt modernizacije telekomunikacijskega omrežja GTS in Turkmentelekoma. V tem trenutku je v zaključni fazi realizacije nova pogodbe v bruto vrednosti 34 mio USD. Naslednji predvideni projekt na Turtmentelekomu je posodobitev prenosnega omrežja v vrednosti 25 mio USD. V času obiska predsednika RS Pahorja je predviden podpis memoranduma, s katerim bi bilo definirano odprtje Servisno-integracijsko-razvojnega centra za IKT tehnologije za Centralno Azijo. Podjetje Duol se v Turkmenistanu poteguje na razpisanem tenderju za postavitev »Kompleks pokritega skladišča za granulirano in tekoče žveplo« na plinskem polju Galkynysh.
 
Gospodarska zbornica Slovenije bo v času obiska podpisala sporazum o sodelovanju z Gospodarsko zbornico Turkmenistana.
 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.