Mediji

Poslovne priložnosti za slovenske gospodarstvenike v Pakistanu in ZAE

Ljubljana, 19. avgust 2014 – Na današnji Jutranji kavi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so udeleženci razpravljali o konkretnih priložnostih za slovenske gospodarstvenike na pakistanskem trgu in trgu ZAE.

Tooba Ghafur, ustanoviteljica Pakistan Change Initiative, je na današnjem dogodku prikazala konkretne priložnosti za slovenske proizvajalce na trgu notranje opreme in IKT storitev za stanovanjske komplekse v Združenih arabskih emiratih ter kako preko Združenih arabskih emiratov obvladovati posle v regiji. Poseben poudarek je dala priložnostim za slovenske uvoznike tekstilnih izdelkov, kemičnih izdelkov ter ostalih polizdelkov in surovin iz Pakistana.

Pakistan je velika in raznolika država, razdeljena na 4 province. V letu 2012 je znašal BDP 231 mrd USD. Rast BDP je 4,2%. Število prebivalcev presega 179 mio, pri čemer je 52% populacije mlajše od 25 let. Gre za 3. največjo angleško govorečo populacijo, 7. državo po naboru znanstvenikov in inženirjev. Izpostavila je pomen izobrazbe za Pakistance ter kot primer navedla, da je v letu 2012 število žensk, ki so zaključile študij prava, preseglo število moških.

Pakistan predstavlja strateško lokacijo, ki meji na Kitajsko in Indijo. Med ključnimi dosežki svoje države je izpostavila, da gre za eno najhitreje rastočih azijskih gospodarstev z visoko stopnjo rasti izvoza in uvoza. Z namenom krepitve gospodarske rasti in podporo rastočemu številu prebivalcev so bile v zadnjih dekadah izvedene številne gospodarske reforme in veliki investicijski projekti. Pakistan ima 5. največje rezerve zlata (vrednost ocenjena na 50 mrd USD), premoga in bakra. Je na 4. mestu med proizvajalci in izvozniki bombaža. Bombaž predstavlja 60% celotnega pakistanskega izvoza ter 30% svetovne proizvodnje. Tudi industrija usnja v zadnjih 3 letih zaznava konstantno rast in ponuja številne poslovne priložnosti. Z ocenjeno vrednostjo 9 mrd sodov ima 9. največje naftne rezerve na svetu.

Slovenskim gospodarstvenikom, ki so zainteresirani za vstop na pakistanski trg, je ponudila, da se obrnejo nanjo. Sicer pa jim je svetovala, da svoje poslovanje raje vodijo iz ZAE, od koder je v Pakistan dnevno prek 50 poletov. Kot možnosti, ki so na voljo, je navedla registracijo podjetja v eni izmed prosto trgovinskih con (PTC) (prednosti: nizki stroški ustanovitve podjetja, ni potrebno imeti lokalnega partnerja; slabost: poslovanje možno le znotraj PTC), ustanovitev podjetja kot d.o.o. (kar je sicer dražje in je treba imeti lokalnega partnerja, vendar je mogoče poslovati kjerkoli v ZAE) ter poslovanje prek tretjega pravnega subjekta, ki že ima tam podjetje. Vsekakor je treba za poslovanje na teh trgih imeti prave osebne stike. Za potrditev resnosti poslovnega interesa je predlagala pripravo konkretne ponudbe s poslovnim načrtom in natančno, tudi časovno, opredeljenimi aktivnostmi.

Tamara Hribar, ki že skoraj desetletje živi in dela v Dubaju, je potrdila, da so ljudje prijazni in odprti za poslovno sodelovanje, da pa je treba za vzpostavitev posla ustvariti zaupanje, za kar je potrebno veliko časa. V ZAE imajo sedež oz. predstavništvo tudi številna pakistanska podjetja.

***

Blagovna menjava med Slovenijo in ZAE

V prvih petih mesecih letošnjega leta je blagovna menjava presegla 29,5 mio evrov, od tega je znašal slovenski izvoz v ZAE prek 29,3 mio evrov. V lanskem letu je znašala menjava med državama skoraj 80 mio evrov, kar je 25,6 odstotka več kot leto prej. Slovenija v ZAE izvaža zlasti električne aparate za žično telefonijo, mlinske kamne, bruse in brusilne plošče, proizvode kemične industrije, dele in pribor za motorna vozila ter preparate za lase. Uvaža zlasti ženske kostime, komplete, jakne in obleke, preparate za britje in dezodorante, ženske in dekliške bluze in srajce, električne aparate za zvočno in vizualno signalizacijo ter ortopedske priprave.

Blagovna menjava med Slovenijo in Pakistanom

V prvih petih mesecih letošnjega leta je blagovna menjava dosegla blizu 7,4 mio evrov, od tega je znašal slovenski uvoz iz Pakistana blizu 6,5 mio evrov. V lanskem letu je znašala menjava med državama 11,4 mio evrov, kar je 33,3 odstotka manj kot leto prej. Slovenija v Pakistan izvaža zlasti ploščate valjane izdelke iz drugih legiranih jekel, ognjevarne cemente in malte, nože in rezila za stroje, proizvode kemične industrije ter izdelke iz gume. Od tam uvaža zlasti polimere stirena v primarnih oblikah, strojeno usnje drugih živali, hlačne nogavice, posteljno in kuhinjsko perilo ter moške obleke.

***

Tooba Ghafur, ustanoviteljica Pakistan Change Initiative, je ugledna in preko družinskih povezav vplivna poslovna ženska v Združenih arabskih emiratih in Pakistanu, razpeta med poslovanjem v Dubaju in London Cityju.

***

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.