Mediji

Dušan Mramor bi lahko bil primeren finančni minister, a potrebuje pomoč

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) menimo, da je predlagana kandidatura za finančnega ministra obetajoča.

Prof. dr. Dušan Mramor je ugleden finančni strokovnjak, ki je tako politično kot tudi menedžersko zelo izkušen. Pod njegovim okriljem, ko je bil finančni minister, je nastajal projekt priprave Slovenije na vstop v evrsko območje.

Na GZS ocenjujemo, da je zelo primeren kandidat za finančnega ministra. Vendar ob tem opozarjamo, da sam ne bo mogel rešiti številnih problemov, s katerimi se v Sloveniji v tem trenutku soočamo. Zadolženost narašča in kljub varčevalnim ukrepom ne uspemo znižati niti javne porabe niti razlike med prihodki in odhodki države.

Zato ne gre zgolj za tehnično finančne probleme, ki bi jih lahko rešil en sam finančni minister, ne glede na to, kdo bi to mesto zasedel. Nujno je, da poleg finančnega ministra na druge pomembne ministrske položaje, ki najbolj vplivajo na izdatke te države (predvsem gre za zdravstvo, delo, okolje, kmetijstvo, pa tudi gospodarstvo), imenujemo take strokovnjake, ki bodo sposobni medsebojno sodelovati. Skupaj morajo odgovorno in usklajeno delovati za stabilnost, rast in za nova delovna mesta. Nikakor ne gre, da bi zagovarjali svoja ožja strankarska stališča. Brez podpore v vladi, pa tudi koaliciji, finančni minister svoje naloge ne bo mogel uspešno opraviti.

Mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, ob predlagani kandidaturi prof. dr. Dušana Mramorja: »En sam minister, pa je lahko Nobelov nagrajenec, Slovenije v tem trenutku ne more potegniti iz krize. Je le en člen v verigi. Potrebujemo tim strokovnjakov, ki bodo med seboj delovali usklajeno. Da ne bodo na eni strani ministrstva, ki bodo povzročala vedno nove stroške, na drugi strani pa bi minister za finance rastoče stroške zapiral z novimi davki, prispevki in obremenitvami tako gospodarstva kot prebivalstva.«

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.