Mediji

Kitajska – priložnosti in izzivi

Ljubljana, 7. oktober 2014 – Nacionalni predstavnik Slovenije v EUCCC, Zvezdan Ranđelović, je na današnjem srečanju z direktorji slovenskih podjetij na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) prikazal aktualne razmere in perspektive kitajskega trga.

Zvezdan Ranđelović, nacionalni predstavnik Slovenije v EU gospodarski zbornici na Kitajskem (EUCCC) in generalni direktor podjetja ANDAZ Global Solutions s sedežem v Pekingu, je posebej izpostavil publikacijo »European Business in China Position Paper« (http://www.europeanchamber.com.cn/en/publications-position-paper), ki jo vsako leto pripravi evropska zbornica. Tokratna 14. edicija ponuja prek 800 splošnih in specifičnih priporočil kitajskim oblastem, usmerjenih v izboljšanje kitajskega poslovnega okolja. Priporočila izhajajo neposredno iz izkušenj 1.800 podjetij – članic EUCCC. Ranđelović je poudaril, da se tudi EU obrača na evropsko zbornico po mnenja in smernice glede nastopanja na Kitajskem. Zato je Position Paper tudi priporočilo Evropski uniji. Na Kitajskem se po njegovih besedah v zadnjem letu dogajajo velike spremembe. Zaostruje se na področju varstva okolja, kar posledično pomeni višje stroške poslovanja. Reformirajo se kitajska državna podjetja, zdravstvo ipd. Slovenska podjetja je povabil k sodelovanju in koriščenju storitev EUCCC.

Spregovoril je tudi o srečanju predsednikov vlad z močnimi gospodarskimi delegacijami v okviru iniciative 16+1, ki bo najverjetneje potekalo v Beogradu v sredini decembra 2014. Na tem srečanju bi morala sodelovati tudi slovenska politika in gospodarstvo, saj se bodo v nasprotnem primeru projekti dogajali povsod, samo v Sloveniji ne. Kot je dejal, so kitajska podjetja že danes zelo prisotna v Španiji, na Madžarskem in v Veliki Britaniji. Opozoril je na top down način delovanja Kitajske, kjer je politika prva, gospodarstvo pa sledi njenim ukazom in usmeritvam. Tudi na načrtovanem dogodku v Beogradu bodo v prvi vrsti sodelovala državna podjetja, skozi katera se implementira kitajska politika, prisotnih pa bo predvidoma tudi nekaj zasebnih podjetij.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je pri tem izpostavil problem, da Slovenija nima profiliranega političnega stališča do kitajskih investicij ter izrazil interes, da GZS sodeluje pri organizaciji slovenske gospodarske delegacije na napovedano srečanje v Beogradu.

V nadaljevanju interaktivnega srečanja so udeleženci izmenjali izkušnje in mnenja, vezana na rastoče stroške dela, ki so dandanes v primerjavi s stroški dela v Srbiji ali Bolgariji le še tretjino nižji. Osvetlili so problematiko pohitritve poslov, boja proti korupciji, ki je v zadnjem letu zaznamoval upočasnitev rasti kitajskega gospodarstva, pridobivanja kitajskih finančnih sredstev za bodoče financiranje projektov, premostitve medvalutnih tveganj ter izzive uspešnega kadrovanja v podjetjih.

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898136

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.