Mediji

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ogorčena nad najavo Vlade RS po uvedbi trošarine na sladke pijače!

Ljubljana, 23. oktober 2014 – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS nasprotuje uvedbi trošarine na brezalkoholne pijače, saj meni, da gre za vnovičen poskus obremenitve sektorja proizvodnje pijač, brez realnih osnov za pričakovane prilive v državni proračun.

Tatjana Zagorc iz zbornice pravi: »Nad potezo Vlade smo seveda šokirani. Priča smo razvojnemu in zaposlitvenemu krču, Vlada RS pa napoveduje predloge ukrepov, ki predstavljajo dodatno obremenitev gospodarstva. Govoriti o 8 milijonih € iz naslova trošarine na brezalkoholne pijače je ta trenutek iluzorno, če imamo v mislih padec porabe celotnega segmenta brezalkoholnih pijač za 11% v zadnjem letu.«

Statistični podatki kažejo občuten padec v porabi brezalkoholnih pijač za obdobje zadnjih 5 let. Medtem, ko je bila poraba leta 2008 110,4 l/prebivalca, je v letu 2013 znašala 83,3 l/prebivalca. Padec je mogoče zaznati tudi v drugih kategorijah pijač, kot so sirupi in skupina sokov ter nektarjev.

Na Zbornici ponovno opozarjamo na posredni učinek morebitne uvedbe trošarine: ukinjanje proizvodnih linij, zmanjšanje konkurenčnosti, znižanje investicijskega potenciala, znižanje plač ter posledično tudi odpuščanje zaposlenih, saj ni pričakovati, da bi se višje cene v celoti prenesle na potrošnika. V skrajnih primerih bi lastniki podjetje lahko zaprli ali ga v celoti preselili v davčno bolj ugodne države, obmejni kupci pa bi imeli še en razlog več, da svoje nakupe opravijo v tujini.

V zbornici menimo, da bi Vlada RS z zmanjšanjem sivega trga, ki se pojavlja v številnih sektorjih in uvedbo davčnih blagajn z lahkoto nadomestila predvidene trošarine iz proizvodnje in prodaje brezalkoholnih pijač.

Dr. Tatjana Zagorc
Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.