Mediji

Oster protest papirnic proti vladi

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki papirnic ocenili učinke predvidenih vladnih ukrepov, ki lahko povzročijo zapiranje delovnih mest in celo podjetij v tej in še kateri od slovenskih energetsko intenzivnih dejavnosti. Ostro so protestirali proti napovedanim novim obremenitvam vlade. Protestu se je pridružil tudi Pergam.

Branko Rožič, direktor, Količevo Karton d.o.o.:  Odločno protestiram v imenu podjetja in zahtevam umik napovedanih obremenitev. 60 odstotkov izvoza je iz vrst industrije. Če bodo potencialni novi investitorji vprašali na primer nemške že zdaj obstoječe investitorje v Sloveniji, bodo ti rekli "Roke proč". 6,6 milijona novih obremenitev papirni industriji bo prispevalo k nadaljnjemu nazadovanju Slovenije.

Tadej Gosak, predsednik uprave, Paloma d.d.: Smo zgroženi nad ravnanjem vlade. Naši konkurenti delujejo v bistveno boljših poslovnih pogojih. Paloma je potrdila plan za leto 2014, nato pa nas država preseneti z novimi dajatvami. Pobrane višje dajatve se bodo poznale pri številu zaposlenih v Palomi.

Jožica Stegne, članica uprave za finance, Vipap Videm Krško d.d.: S povišanjem dajatev se za nas dajatve povečajo za 2 milijona evrov, delež stroškov energije v bruto dodani vrednosti z 11 na 25 odstotkov. To pomeni umik investicij. Delovna mesta so ogrožena.

Marko Jagodič, direktor, Papirnica Vevče d.o.o.: En tak ukrep zapre možnosti za razvoj podjetij za nekaj let. Tuji lastniki ne bodo selili proizvodnje. Bodo pa ustavili investicije. Dodatne dajatve v višini 600.000 evrov pomenijo strošek vseh plač v enem mesecu. Naj grem pred zaposlene in jim rečem, da nam je vlada vzela plače za mesec?

Janez Gale, tehnični direktor, Tovarna papirja Goričane d.o.o.: Papirna industrija izvaža prek 90 odstotkov, države naših tekmecev ščitijo proizvodnjo konkurence. Ko sem predstavil na kolegiju, kaj se obeta glede novih dajatev, je omizje onemelo. Za nas grozeče dajatve pomenijo slab milijon. Če ne bomo preživeli, bo delo izgubilo ne le 220 zaposlenih, ampak so ogrožene družine. Predlagamo vladi, naj gre malo po svetu.

Janez Posedi, Pergam: V Konfederaciji Pergam smo zgroženi, da vlada tako rešuje javne finance. Pristojne smo že opozorili in zahtevali, da se umaknejo predlogi, ki ogrožajo poslovanje podjetij. Zahtevamo še več. Zahtevamo, da se ta industrija razbremeni, ker je nadpovprečno obremenjena.

 

Franci Stele, Belinka Perkemija d.o.o.: Protestiram in apeliram na vlado, naj raje nekaj stori za industrijo. Vlada se je lani odločila, da proda naše podjetje, zdaj pa nesmiselno uvaja nove dajatve. Te bi nas stale več kot 270.000 evrov, kar je vrednost dveh mesečnih plač v Belinki Perkemiji.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.