Mediji

Slovensko-kitajski poslovni forum v luči krepitve medsebojnega sodelovanja in iskanja investicijskih priložnosti

Ljubljana, 21. november 2014 – Ob priložnosti obiska podpredsednika vlade LR Kitajske s 150-člansko delegacijo predsednikov in generalnih direktorjev izbranih kitajskih podjetij v Sloveniji je danes potekal Slovensko – kitajski poslovni forum, na katerem je sodelovalo prek 170 slovenskih gospodarstvenikov. Dogodek so organizirali Gospodarska zbornica Slovenije, Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je poudaril številčnost kitajske delegacije ter velik odziv in zanimanje s strani slovenskih gospodarstvenikov. Verjame, da bodo današnjim predstavitvenim poslovnim razgovorom sledili bolj poglobljeni pogovori, ki bodo v doglednem času lahko prispevali k dejanskim novim poslovnih povezavam. Priložnosti za sodelovanje vidi v številnih sektorjih, od elektro in kovinsko predelovalne industrije, energetike, zelenih tehnologij do IKT ter turizma in agroživilstva. Blagovna menjava med Kitajsko in Slovenijo je v lanskem letu sicer presegla 665 mio evrov, opozoril pa je na veliko neuravnoteženost med izvozom in uvozom. Izrazil je željo, da bi v prihodnje blagovna menjava med državama bila nekoliko bolj uravnotežena in bi slovenski gospodarstveniki izkoristili krepitev industrijskega sektorja in hitro rast predvsem končne potrošnje na Kitajskem ter svoje napore usmerili v povečanje izvoza na Kitajsko. Ob tem je izpostavil, da že danes na Kitajskem s svojimi ali skupnimi proizvodnimi lokacijami ter predstavništvi deluje preko 30 slovenskih podjetij in predstavništev.

Jiang Zengwei, predsednik China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT), je izpostavil rast sodelovanja med državama v zadnjih letih, tudi na področju investicij. Na Kitajskem sprejemajo strategije za promocijo investicij, zlasti v zelene tehnologije, ter spodbujanje sodelovanja s tujimi blagovnimi znamkami. Slovenijo je označil kot pomembnega poslovnega partnerja z dobro geostrateško lego in močno industrijsko tradicijo, zato je zanimiva tudi za Kitajsko. Priložnosti za sodelovanje vidi predvsem na področju infrastrukture, visokih tehnologij in turizma. Izrazil je željo po poglobitvi in krepitvi poslovnega sodelovanja.

Mag. Dejan Židan, podpredsednik Vlade RS in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, današnji forum vidi v luči krepitve medsebojnega poslovnega sodelovanja in spoznavanja potencialov novih poslovnih in investicijskih priložnosti. Forum tudi potrjuje dobre prijateljske in na zaupanju temelječe odnose, kar je dobra popotnica za krepitev medsebojnega sodelovanja. Slovenska vlada svoje napore usmerja v vzpostavitev privlačnega poslovnega okolja. Cilj je spremeniti Slovenijo v bolj konkurenčno in privlačno destinacijo tudi za tuje investicije. Gospodarski odnosi med Slovenijo in Kitajsko so po njegovih besedah dobri in razvejani. Kitajska predstavlja za Slovenijo najpomembnejšega zunanjetrgovinskega partnerja v Aziji. Skupni cilj obeh držav mora biti zmanjšati razliko med vrednostjo uvoza in izvoza. Priložnosti za sodelovanje med drugim vidi v bančnem in finančnem sektorju, igralništvu, posedovanju nepremičnin, v turizmu, kmetijstvu, gozdarstvu, v energetiki in proizvodnji gradbene opreme.

Namestnik predsednika vlade LR Kitajske Wang Yang, ki je tokrat prvič v Sloveniji, je za Slovenijo kot majhno državo uporabil prispodobo, da gore niso znane po višini, temveč po nesmrtnikih in vilah, ki tam živijo. Izpostavil je našo konkurenčnost in rastočo politično vlogo Slovenije v EU, OECD ... Kitajska in Slovenija sta sicer zemljepisno zelo oddaljeni, vendar gojita tradicionalno prijateljstvo. Tokratni obisk je sicer namenjen predvsem zaradi možnosti sodelovanja, saj sta si državi, kot se je izrazil, komplementarni, Slovenija lahko Kitajski ponudi zanimivo tehnologijo. Slovenskih investicij na Kitajskem sicer ni veliko, so pa pomembne; izpostavil je vlaganja v avtomobilsko industrijo, farmacijo ter izdelavo smučarskih oblačil. Priložnosti za sodelovanje vidi zlasti na področju kmetijstva, turizma, zelenih tehnologij… Izrazil je tudi interes za oblikovanje javno zasebnih partnerstev, zlasti pri pristaniščih, letališčih in v energetiki. Ob tem je opozoril na nujnost poenostavitve postopkov za pridobivanje vizumov. Upa, da se bodo podjetja na današnjem forumu povezala in našla možnosti za skupne projekte, kitajska podjetja pa da bodo resno pogledala na možnosti vlaganj v Slovenijo in razmišljala o tem, kako od tu dalje odkrivati in raziskovati širši evropski trg.

Aleš Cantarutti, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, je v nadaljevanju predstavil temelje mednarodnega poslovanja Slovenije, Tomaž Klemenc, v. d. direktorja javne agencije SPIRIT pa slovensko poslovno in investicijsko okolje. Metod Dragonja, državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade, je spregovoril o konkretnih investicijskih priložnostih v okviru postopka privatizacije v Sloveniji. Regionalno sodelovanje je prikazal Franc Gönc, namestnik direktorja Regionalne razvojne agencije Mura, Slovenijo kot turistično destinacijo pa Karmen Novarlič, vodja Sektorja za turizem, SPIRIT Slovenia.

Predstavljeno je bilo tudi sodelovanje na področju bančnega in finančnega sektorja, razvoja infrastrukture ter trgovanja in poslovne podpore.

Ob priložnosti obiska kitajske delegacije v Sloveniji je predsednik GZS izpostavil: »Slovenija nima izdelane strategije sodelovanja s Kitajsko, še manj pa profiliranega političnega stališča do kitajskih investicij. Zato je nujno, da v Sloveniji pripravimo zavezujoč program, v katerem bomo zagotovili ukrepe za podporo slovenskim podjetjem na Kitajskem, pa tudi kitajskim podjetjem v Sloveniji«.

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotoreportaža >>>

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.