Mediji

GZS protestno zapušča pogajanja o socialnem sporazumu

Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) ugotavlja:

  • da se je Vlada RS praktično odrekla varčevanju v javnem sektorju, saj je od predvidenih 127 milijonov evrov, ki jih je načrtovala v rebalansu proračuna za leto 2015, izpogajala le 20 milijonov evrov,
  • da po drugi strani vztraja na več kot 100 milijonih evrov dodatnih obremenitev, predvsem gospodarstva, kar ogroža številna delovna mesta v gospodarstvu, odganja potencialne investitorje stran od Slovenije, spodbuja investitorje, da preselijo proizvodnjo iz Slovenije v tujino, in celo ogroža obstoj nekaterih tovarn,
  • da so predstavniki Vlade RS v zadnjih tednih resno opozarjali na hude posledice, v kolikor ne bomo izpolnili zavez o proračunskem primanjkljaju v letu 2015, nato pa so ga včeraj s kompromisnim dogovorom s sindikati javnega sektorja sami resno ogrozili,
  • da se vse to dogaja v razmerah, ko je v javnem sektorju danes 3.400 zaposlenih uslužbencev več kot v začetku krize leta 2008, po podatkih Sursa pa je v pravnih osebah, ki se pretežno financirajo iz javnih blagajn, celo 11.600 več zaposlenih; po drugi strani je v tem času v gospodarstvu več kot 90.000 manj zaposlenih.

V takšnih razmerah na GZS ocenjujemo, da dokler Vlada RS ne umakne vseh napovedanih dodatnih obremenitev gospodarstva, ni več nikakršnih razlogov za nadaljevanje pogajanj o socialnem sporazumu za gospodarsko rast in nova delovna mesta.

GZS ob tem poudarja, da smo že v začetku leta predlagali mednarodno primerljivo poglobljeno analizo javnega sektorja s ciljem višje kakovosti in optimizacije. Takšno analizo so že opravile številne članice EU. Ugotavljamo, da te pobude ni sprejela ne bivša, ne zdajšnja vlada, niti je niso sprejeli sindikati. S tem so izpolnjeni pogoji, da razkrijemo blokado, s katero vlade in sindikati javnega sektorja onemogočajo pregledno prenovo slovenskega javnega sektorja.

Gospodarska rast je za prihodnje leto negotova, ker se izvozni trgi ohlajajo. To je 12. novembra 2014 potrdil tudi finančni minister dr. Dušan Mramor: "Vlada zagotavlja, da gospodarstva ne bo dodatno obremenjevala, ker je gospodarska rast še vedno zelo negotova.”

Obenem je bruto domači proizvod na prebivalca ta hip realno še vedno 7,5 odstotka pod tistim iz leta 2008. Včerajšnji kompromis Vlade RS s sindikati javnega sektorja in vztrajanje vlade na nerazumnih dodatnih obremenitvah gospodarstva, v takšnih razmerah ne vodi k novim delovnim mestom v gospodarstvu. Ta pa so predpogoj za nemoteno financiranje javnih blagajn v prihodnosti.

 

Še pred podpisom kakršnegakoli socialnega sporazuma nas je Vlada RS postavila pred dejstvo, da smo prisiljeni enostransko prekiniti pogajanja, saj je Vlada RS že sprejela odločitve, ki so v nasprotju s samim naslovom dokumenta, ki je predmet pogajanj - Socialni sporazum za gospodarsko rast in nova delovna mesta.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.