Mediji

Arhiv: Indijske menedžerke: nujno je dvigniti prepoznavnost Slovenije v Indiji

Ljubljana, 12. decembra 2014 – Na današnji poslovni okrogli mizi indijskih menedžerk in slovenskih izvoznikov v Indijo so udeleženci razpravljali o priložnostih za krepitev in nadgradnjo poslovnega sodelovanja med državama. Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto UL.

Darja Bavdaž Kuret, veleposlanica RS v New Delhiju, je izpostavila odlično sodelovanje med Slovenijo in Indijo v zadnjih 22 letih. Možnosti za nadgradnjo temeljijo na treh stebrih: odnosih na medvladni, na medpodjetniški ter na medčloveški ravni. Politične odnose je označila kot odlične. Na medpodjetniški ravni vidi možnosti za krepitev, saj omogoča Slovenija, ki je sicer majhna dežela, a hkrati članica EU, dostop do velikega evropskega tržišča. Izpostavila je tudi pomen Luke Koper. Povezanost med državama je treba izboljšati, tako po zraku kot po morju, pa tudi med ljudmi, je dejala in dodala, da je treba dvigniti tudi raven medsebojnega poznavanja.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, meni, da v Sloveniji še vedno nimamo dovolj informacij o dogajanju v Indiji. Okrepiti in vzpodbuditi ni treba le vedenja o pogojih poslovanja, temveč tudi o kulturi, miselnosti, vrednotah… Brez poznavanja kulturnih posebnosti ni mogoče sodelovati. Opozoril je, da sklenitev posla običajno zahteva precej časa, a je smiselno vztrajati.

Matej Miklavčič, prodaja, Ferročrtalič d.o.o., se je strinjal z izpostavljeno časovno dimenzijo pri sklepanju poslov, poleg kulturnih razlik pa je izpostavil še razlike v komuniciranju. Strateško sodelovanje s partnerjem v Indiji vidi kot ključ do uspeha, saj je partner tisti, ki lahko pomaga tudi pri vseh ovirah, pri pripravi zahtevane dokumentacije na primer pri e-tenderjih, ki so tam vedno bolj pogosti.

Indijske menedžerke, ki so v Sloveniji na enomesečnem izobraževanju vodilnih ženskih kadrov indijskih javnih podjetij, so poudarile nujnost dviga prepoznavnosti in poznavanja Slovenije v Indiji. Pri tem lahko koristijo tudi študijske izmenjave, kakršna je njihova. Prednosti, ki jih Slovenija ima, je treba ves čas izpostavljati. Med drugim so navedle visoke akademske standarde, znanje angleščine, visoko stopnjo delovne kulture ter enakopravno sodelovanje žensk na vseh nivojih. Priložnosti za sodelovanje vidijo na področju infrastrukture in tehnologije, ekologije, energetsko varčne industrije ter obnovljivih virov energije (zlasti solarna). Svetovale so, da se slovenska podjetja, zainteresirana za poslovanje na indijskem trgu, neposredno povežejo z javnimi podjetji, vzpostavijo osebne stike z odločevalci ter na ta način proučijo možnosti za sodelovanje.

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.