Mediji

Tatarstan zanimiv za slovenske gospodarstvenike

Ljubljana, 16. decembra 2014 - Ob obisku poslovne delegacije iz ruskega Tatarstana je potekala slovensko-tatarstanska poslovna konferenca, na kateri sta prek 120 udeležencev nagovorila Nikolaj Nikiforov ter Rustam Minnihanov.Dogodek je potekal v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je v nagovoru dejal, da v gospodarstvu - kljub obstoječim težavam in konfliktom - v prihodnost zremo z velikim pričakovanjem, da bodo politiki znali, zmogli in uspeli te konflikte rešiti in bomo lahko potenciale in interese za sodelovanje v polni meri izkoristili. Tatarstanskim gospodarstvenikom je povedal, da imajo v Sloveniji poslovne partnerje, zaveznike in prijatelje, s katerimi bodo lahko uresničili svoje poslovne ambicije. GZS jim pri tem nudi vse potrebne informacije o slovenskem poslovnem okolju. Zagotovil jim je, da bodo imeli tudi v prihodnje v GZS močnega zaveznika.

Janez Škrabec, predsednik Rusko-slovenskega poslovnega sveta, je izrazil veselje, da je prišlo do današnjega dogodka, na katerem sodeluje tudi predsednik Tatarstana, ene najbolj razvitih republik Ruske federacije (RF). Udeležencem je na koncu zaželel čim več kontaktovin »kontraktov«.

Veleposlanik Rusije v Sloveniji, Doku Zavgajev, je izpostavil pozitivno dinamiko v rusko-slovenskih bilateralnih odnosih. Sodelovanje zajema vsa področja, tako politično, kot gospodarsko in kulturno. Lani je blagovna menjava dosegla 2 mrd dolarjev. Vidi ogromen potencial za nadaljnje naraščanje sodelovanja.

Nikolaj Nikiforov, predsedujoči ruskega dela Slovensko-ruske medvladne komisije in minister za Zveze in množične komunikacije Ruske federacije, je potrdil velik potencial za krepitev sodelovanja med državama, in se zavzel za to, da vse napore usmerimo v izkoriščanje tega potenciala.

Predsednik Republike Tatarstan, Rustam Minnikhanov, je izrazil željo po krepitvi poslovnih odnosov med slovenskimi in tatarstanskimi podjetji. Tistim, ki želijo investirati v Tatarstan, nudijo dobre poslovne pogoje, je dodal.

V nadaljevanju so bili predstavljeni nekateri ključni sektorji republike Tatarstan. Tako je Ravil Zaripov, namestnik premiera Republike in minister za industrijo in trgovino Republike Tatarstan (RT), spregovoril o industrijskem sektorju. Tatarstan sodi med pet najbolj razvijajočih se regij Ruske federacije. Izpostavil je plin, energetiko, IT ter strojegradnjo. Sodelovanje vidi predvsem na področju izdelave avtomobilskih komponent, ladjedelništva, lesne industrije, izdelave zdravil ter znanstveno-tehničnega sodelovanja na področju industrije.

Kmetijsko in prehrambeno industrijo je prikazal Marat Akhmetov, namestnik premiera Republike in minister za kmetijstvo in prehrano Republike Tatarstan. Povedal je, da Tatarstan z le 2% obdelovalnih površin zagotavlja 5% celotne kmetijske pridelave Rusije. Petina prebivalcev v regiji živi na podeželju. Obseg investicij dovoljuje, da bodo do 2020 kmetijsko proizvodnjo podvojili. Sodelovanje vidi predvsem pri realizaciji različnih projektov, kot npr. na področju pridelave žit, krompirja, sadja, v govedoreji, ipd.

Roman Šajhutdinov, namestnik premiera in minister za informatizacijo in komunikacije RT, je predstavil IKT sektor. Tatarstan se ponaša z 85% 3G dostopnostjo ter 73% pokritostjo s širokopasovnim internetom.

Sergej Ivanov, predsednik Državnega komiteja RT za turizem, pa je spregovoril o Tatarstanu kot turistični destinaciji. Poudaril je, da gre za tretjo najbolj popularno turistično destinacijo v RF, pri čemer je Tatarstan v Rusiji priznan kot najboljša regija za potovanja.

Na dogodku sta bila podpisana tudi sporazum med Kazansko državno univerzo za kmetijstvo in Univerzo v Novi Gorici ter sporazum med Agencijo za investicijski razvoj Tatarstana in javno agencijo Spirit.

Sledile so okrogle mize po posameznih sektorjih o priložnostih za razvoj in sodelovanje.

Dodatne informacije: mag. Tajda Pelicon, 01 5898 136

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.